Hovedbilde: Biskop Bernt Eidsvig under kunngjøringen at Abbed Erik Varden blir katolsk biskop av Trondheim stift av Den katolske kirke. Eidsvig er biskop i Oslo katolske bispedømme og apostolisk administrator av Trondheim stift. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Utnevnelsen av Varden, som får tittelen biskop-prelat, ble kunngjort av Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme, i St. Olav domkirke i Trondheim tirsdag.

Erik Varden er født 13. mai 1974 i Sarpsborg og vokste opp på Degernes. Han har med et par avbrudd bodd de siste 30 årene i Storbritannia. Varden konverterte til den katolske tro i 1993, melder Katolsk.no.

Image with visual paralax effect

Kunngjøring i St.Olav domkirke at Abbed Erik Varden blir katolsk biskop av Trondheim stift av Den katolske kirke. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Utnevnt av paven i september

Varden opplyser at han fikk beskjeden om at paven hadde utnevnt ham til biskop av Trondheim 19. september. Han ser fram til oppdraget.

Foto: Katolsk.no

– Minnet om gjestfriheten, rausheten og gløden jeg møtte i Trondheim i fjor, da jeg hadde æren av å holde olsokforedrag, er meg til stor trøst når jeg nå innser hva det vil si å gjøre oppbrudd fra det som har vært mitt hjem, min familie, sier han.

Image with visual paralax effect

Egil Mogstad sogneprest i St Olav domsogn på talerstolen i forgrunnen under kunngjøringen at Abbed Erik Varden blir katolsk biskop av Trondheim stift av Den katolske kirke. . Biskop Bernt Eidsvig (bak) er biskop i Oslo katolske bispedømme og apostolisk administrator av Trondheim stift. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Jeg har kjent Erik Varden i 25 år, og jeg vet jeg har god grunn til å gratulere dere og Kirken i Norge med hans utnevnelse til Trondheim. Hvis jeg skal bruke tre adjektiver for å beskrive ham, gjør jeg ham urett, men av og til må man forenkle ting: Han er omsorgsfull, lærd og rettferdig, sier biskop Bernt Eidsvig.

Innrømmet overgrep

Den forrige katolske biskopen i Trondheim trakk seg i juni 2009. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten.

I april året etter ble det kjent at han hadde innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt rundt 20 år tidligere. Politiet henla saken med bakgrunn i at den var foreldet.

I Norge har antall katolikker økt kraftig de siste årene, hovedsakelig som følge av arbeidsinnvandring – særlig fra Polen. Per 1. januar 2018 var det registrert 157.220 medlemmer i katolske kirkesamfunn her i landet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).