Hovedbilde: Kjersti Lunden Nilsen

I anledning 60-årsdagen blir det en rekke utstillinger i flere land gjennom hele året, ifølge Olavsfestdagene , som har sikret seg den norske delen av jubileet.

Metamorfose

28. juli åpner jubileumsutstillingen «Metamorfose» i Trondheim. Den består blant annet av utstillingen «Nasjonale portretter» i Erkebispegården.
Gullvåg har i 40 år malt offentlige portretter, og da har han lagt til side parallelle versjoner som er blitt «en betydelig portrettsamling», ifølge festivalen.

Nå vises disse, flere for første gang offentlig, og speiler en tidsepoke i norsk samfunnsliv med konge, justitiarius, statsminister, biskoper og norske kunstnere.

Samme sted viser Håkon Gullvåg også nattverdsbilder. Maleren åpner også sitt hjem og atelier, det 1.300 kvadratmeter store tidligere hovedbygget til Trondheim Sporveier, for publikum for første gang.

Motorpsycho med bestillingsverk

Motorpsycho kommer også med et bestillingsverk inspirert av Gullvågs kunst, ble det klart denne uken. Olavsfestdagene 2019 har «forvandling» som tema, og direktør Petter Myhr sier at Gullvåg passer «fenomenalt godt» inn i festivalen.

– Alle mine bilder handler om forvandling, heter det fra maleren.

Motorpsycho innledet et samarbeid med Gullvåg ved utgivelsen av deres siste plate «The Tower. Gullvåg-bildet Babels tårn er albumcover. I februar slipper bandet et nytt album, hvor Gullvåg igjen står for kunsten på coveret.

– Vi fikk spørsmål om å gjøre et bestillingsverk i samarbeid med Håkon Gullvåg. Gullvåg har alltid vært i vår bevissthet. Dette er ikke en blind-date, vi er på en måte på lag. Bildene til Gullvåg resonnerer veldig. De har berøringspunkt og samklang, og vi føler ikke vi må tvinge frem noe. Det er mer som noen kaster bensin på bålet, forteller gitarist i Motorpsycho Hans Magnus Ryan, til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR). 

Symboltungt bildeunivers

Bestillingsverket er frittståense, men blir samtidig preget av Gullvågs kunst, både visuelt og musikalsk, ifølge Ryan:

– Det oppstår alltid noe nytt. Det er en ny og ukjent prosess, og det er spennende, spesielt siden det er med Gullvåg. Det er i bestillingsverkets natur. Det er enklere å spille inn en plate med ferdige låter, sier Ryan.

Han mener at de trer inn i et rikt og symboltungt bildeunivers gjennom Gullvågs bilder.

– De har en enorm sprengkraft og spør ikke om å bli likt. Det tar deg altså, sier han til avisen.

Tema: Forvandling

Direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr, mener det er et spennende prosjekt:

– Olavsfestdagene 2019 kommer til å preges av Håkon Gullvågs kunst. Da var det nærliggende å be Motorpsycho om å skrive ny musikk, inspirert av nettopp Gullvåg. Bestillingsverket passer også utmerket til neste års tema, som er forvandling, sier Myhr til  Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR). 

Bestillingsverket har urfremføring 31. juli, på Olavsfestdagene.