Hovedbilde: Gunnhild Sundli (t.v.) i Gåte og Agnete Kjølsrud i Djerv tilhører to ulike musikksjangre, men har allikevel mye av den sammen uttrykksformen. (Foto: Elisabeth Jakobsen)

To år etter at bandet slapp det akustiske studioalbumet «Nord» er kritikerroste Gåte aktuell med to nye låter – «Skarvane» og «Svarteboka».

Sistnevnte er et resultat av et ferskt samarbeid med metallbandet «Djerv» og frontfigur Agnete Kjølsrud.

– Vi har hatt samme plateselskap og vært stor fan av hverandres arbeid i en årrekke. Selv om vi flere ganger har lekt med tanken om å lage noe sammen så var det først nå at anledningen bød seg, forteller Gåte-profil Sveinung Sundli.

Og det var under bryllupet til Sundli i oktober at søsteren Gunnhild Sundli fikk luftet idéen om et samarbeid med Kjølsrud.

– Jeg tente på idéen umiddelbart. Selv om vi tilhører ulike musikksjangre så har Gunnhild og jeg mye av den samme kraften og uttrykksformen. Som kvinnelige rockevokalister har vi begge også kjent på et utenforskap i det som fortsatt er en mannsdominert del av musikkbransjen, forklarer Kjølsrud.

Kjølsrud, som tidligere var vokalist i rockebandet Animal Alpha, er ikke ukjent med det å være gjesteartist. I 2010 gjorde hun vokalen på låta «Gateways» med Dimmu Borgir.

Svarteboka

Svarteboka er det norske navnet på trolldomsbøkene som i mange land går under navnet Cyprianus, som var navnet på kirkefaderen som i middelalderen ble ansett for å være en stor trollmann.

Den mest kjente av de norske svartebøkene er den flere hundre år gamle «Vinjeboka» som i dag oppbevares på Oslo Katedralskole. Vinjeboka ble funnet under et kirkegulv i 1796.

Med den nye singelen fra Gåta så har en splitter ny svartebok nå kommet frem i dagens lys. Mens det er Gunnhild Sundli og Agnete Kjølsrud som besørger vokalen, så er det Sveinung Sundli sin kone, Nora Eklo Sundli, som har stått for mye av teksten.

– Teksten er basert på sagnet «Ukyndig løser Fanden» hvor hovedtema er det overnaturlige og uforklarlige. Kort fortalt handler det om en person som finner en svartebok og deretter kommer i skade for å lese den siden hvor djevelen settes løs, forteller Nora Sundli.

Selv om teksten mer eller mindre er en gjenfortelling av sagnet, så har låtskriveren samtidig hatt egne tanker om hva teksten handler om.

– Teksten i låta handler om det å være selvdestruktiv, om selvbedrag og det å være blind for egne svakheter. Jo mer man forsøker å distansere seg fra virkeligheten, jo sterkere blir lidelsen. Fremfor å ta sannheten innover seg og leve i takt med den, forsøker vi å holde den på avstand gjennom å leve slik vi skulle ønske virkeligheten var, forklarer Sundli.

HEKSER: -Hadde vi levd på 1600-tallet ville vi ligget tynt an, ler Gåte-profil Sveinung Sundli (t.v.) Her sammen med Gåte-trommis Jon Even Schärer og frontfigur i metallbandet Djerv, Agnete Kjølsrud. (Foto: Jan Vestre)

Hekser 

Dette er tanker Kjølsrud kjenner seg godt igjen i. Rockevokalisten var for noen år siden gjennom en lengre depresjon. En lidelse hun i ettertid har vært åpen om.

– For meg er «Svarteboka» og teksten i låta et uttrykk for et stadig mer dystopisk levesett hvor vi heller bedrar oss selv enn tørre å leve slik vi egentlig burde. For min egen del har jeg alltid vært konfliktsky, noe som har ført til at det som i utgangspunktet er små filleting kan utvikle seg til mørke skyer.

-I videoen til «Svarteboka» så er det du og Gunnhild Sundli som er de sentrale skikkelsene. Er det du som er djevelen og Gunnhild som er den uheldige leseren?

– Gunnhild har med sin vakre kveding og sitt fagre ytre i mange sammenhenger vært symbolet på den urnorske og gode bondejenta. I «Svarteboka» er imidlertid Gunnhild og jeg søstre i synden, ler Kjølsrud.

– Svartebøkene er jo fra en tid hvor sterke kvinner, eller «hekser» , fortsatt ble brent på bålet. Hvordan hadde det gått med Agnete Kjølsrud i en slik tid?

-Haha… Jeg hadde garantert blitt brent på bålet. Noe annet hadde jeg sett på som en fornærmelse.

– Sveinung?

– Gunnhild er så søt og snill som person at hun hadde nok blitt spart. Jeg selv derimot hadde lagt tynt an. Selv om de fleste som ble brent på bålet var kvinner så var det også noen få menn som gikk med, avslutter Sveinung Sundli.

PS! Til høsten legger Gåte ut på Norgesturné i det som blir bandets største produksjon noen sinne. Mer informasjon finner du på Gåte sin Facebook-side.