Historien om Guri og Elena er ganske unik. Det er mange som stopper og gir penger til tiggere. Men Guri Riksaasen inviterte romkvinnen og ektemannen hennes hjem på middag, og nå bor Elena hjemme hos henne i perioder.

Ikke uten kvaler

Det er blitt bok om historien, men Riksaasen sier den ikke er blitt til uten kvaler. Kanskje noen andre burde skrive ned Elenas historie? Men så kjente hun at hun virkelig hadde noe på hjertet, noe som ikke ga henne ro. Guri satt på en innsikt og dermed ble «Kjærlighet i tiggernes tid» til, utgitt på Vårt Land Forlag.

Historien går tilbake til 2013: – Elena hadde tiggeplassen sin rett utenfor jobben min på Grønland i Oslo. Jeg passerte henne hele tiden, og jeg kjente på en irritasjon, og knuget ekstra godt på lommeboka hver gang jeg så henne, erindrer Riksaasen.

Vendepunktet kom en dag Riksaasen tok seg en snartur innom en butikk for å kjøpe seg lunsj. Vel inne i butikken slo det henne: Hun kunne ta med seg akkurat hva hun ville fra butikkens rike utvalg, men likevel følte hun seg ikke lykkelig.

– Jeg var blitt en sånn person som jeg virkelig ikke ønsket å være. Da jeg kom ut la jeg penger i koppen til Elena. Det ble spesielt, hun kjente meg jo godt igjen og visste at jeg var en sånn som ikke ga. En kontakt oppsto.

Et unikt vennskap: Guri Riksaasens bok «Kjærlighet i tiggernes tid» er ute nå. Foto: Vårt Land Forlag NTB kultur

Kan provosere noen

Den første tiden av vennskapet gikk det mest i smil, latter og kroppsspråk. Men det er utrolig hvor god venn du kan bli med et annet menneske selv om du har språkbarrierer, forteller Riksaasen. Som en dag inviterte Elena og ektemannen henens hjem på middag. Etterpå ble det rett og slett umulig å sende paret ut i kulda. Hun visste jo at de ikke hadde noe sted å sove. Siden har Elena bodd hos Guri i perioder.

Alenemoren Guri har to hjemmeboende ungdommer som aldri har protestert på ordningen.

– Unger. De har den sterkeste rettferdighetssansen, for dem var det helt naturlig å dele, sier Riksaasen. Som understreker følgende:

– Budskapet er ikke at du skal ta med deg vilt fremmede hjem! Det er viktig for meg å si at Elena ikke var en fremmed da jeg slapp henne inn, hun var blitt en god og nær venn, sier forfatteren – som har full forståelse for at noen til og med kan bli provoserte av historien.

– Det finnes helt klart både bakmenn, menneskesmugling og kriminalitet i tiggermiljøene. Jeg oppfordrer ikke til naivitet. Men kan vi ikke prøve å finne ut hvem som er kriminelle, og hvem som ikke er det, slik vi gjør når noen eksempelvis snyter på skatten? Det blir altfor lett å bare snu ryggen til elendigheten og de mest sårbare.

Respekt

En av grunnene til at Guri ville skrive boken er at det finnes få bøker om tiggerne i gatene våre. Og Elenas historie er ikke unik: Mange har som henne jobbet svart som sesongarbeider i jordbruket i Romania – og har ikke opparbeidet seg rett til pensjon. I boken kommer Riksaasen også inn på at rom fram til 1856 per definisjon var slaver i Romania.

– Vi lærer masse om den grufulle slavetiden i USA. Men hvor i historiebøkene og oppslagsverkene står det noe om at vi hadde slaver – nesten like lenge – i Europa?

Sårene og konsekvensene av behandlingen kan vi se den dag i dag, mener forfatteren:

– De arbeider med de samme tingene nå som da de var slaver – til absolutt minstelønn. Vi kan nok glemme den romantiske forestillingen om at de reiser fordi «de har det i blodet». De reiser på grunn av fattigdom, sier forfatteren. Som i 2016 syklet Oslo-Lillehammer for å samle inn penger til nytt kjøkken og bad til sin venninne. Gode venner bidro et godt stykke, men ved hjelp av «sykkelaksjonen» fikk hun akkurat inn nok.

– For en dårlig trent kvinne var det veldig inspirerende, ler Guri – som sier at det ikke bare er Elena som skal takke henne. Hun sender ofte en takk i retur.

– Jeg var i en sårbar livssituasjon da jeg ble kjent med Elena. Hun hjalp meg, hun løftet meg.

Om bokens budskap sier hun avslutningsvis at det handler om ganske enkle ting.

– Verdsett alt du har, du er faktisk rik selv om du ikke har den nyeste mobilen. Og så går det an å møte folk som fikk et annet liv enn deg, med respekt.

Fakta om Guri og Elena

* Våren 2013 kom Elena, da 56 år, fra en landsby sørøst i Romania til Oslo sammen med mannen sin for å tigge. Hjemme ventet seks barn og mange barnebarn.

* Guri Riksaasen var 42 år da hun ble kjent med Elena. Riksaasen har tre barn, er utdannet sosialantropolog ved Universitetet i Oslo (2002) og bosatt på Holmlia i Oslo.

* Til daglig jobber hun som assisterende generalsekretær i Norske Kirkeakademier.

* Aktuell nå med boken «Kjærlighet i tiggernes tid» på Vårt Land Forlag.