– Pengene skal brukes til å etablere en robust produksjon her i Trondheim, sa daglig leder Gisle Østereng.

Seram Coatings har klart det ingen andre har klart før dem. De lager et overflatebelegg av et av verdens hardeste materialer, Silisiumkarbid (SiC).

Det skal gjøre maskindeler og industrielt utstyr nærmest uslitelig.

Torsdag 27.august vant de Midt-Norges største etablererstipend, Startstøtte på 500.000 kroner..

Bevist i laboratorium

– Vi har bevist produktet på lab og er veldig fornøyde med status der. Nå må vi bevise overfor kundene at dette er så bra som vi sier. Så langt er vi veldig fornøyde med alt på produktsiden. Det ser veldig bra ut, forklare han.

I dag har bedriften en fabrikk på Sluppen i Trondheim og kontorer i Trondheim og Oslo. Fem ansatte skal bli til mange flere.

– Vi har ikke kapasitet til å dekke behovet. Vi er utsolgt to år fram i tid. Da gjelder det bare å få litt penger så vi kan utvide kapasiteten. Startstøtte vil hjelpe veldig for oss, sier seriegründeren.

Juryens begrunnelse for vinneren er:

» Vinneren hadde et entusiastisk gründerteam, troverdige forretningsplaner og overbevisende presentasjoner. Vinneren tar utgangspunkt i en unik ide med stort kommersielt potensial i internasjonale markeder. Vinneren har fokus på løsning av et problem som har stor samfunnsnyttig verdi. Det synes at vinneren vil kunne utnytte regionale og nasjonale fortrinn i sin internasjonale satsing. Vinneren er et ektefødt barn av NTNU hvor samspill mellom det tekniske/akademiske og kommersielle miljø ved NTNU vil være avgjørende».

Ung innovasjonspris: 200.000

Ung Innovasjonspris er en nasjonal konkurranse rettet mot kvinnelige entreprenører særlig innen teknologi og realfag. Vinner: Nuria Espallargas, Seram Coatings.

Image with visual paralax effect

Begrunnelse:

«Vi er så heldige å ha en svært sterk vinner for Ung Innovasjonspris 2015.

Nuria Espallargas – den yngste professoren på NTNU, er en inspirasjon for andre vitenskapskvinner – og menn, kolleger, venner og hele innovasjonsmiljøet.

Professor Nuria Espallargas utmerker seg i en klasse med svært mange gode kandidater. Prisvinneren har en imponerende merittliste sin unge alder til tross. Hun produserer akademiske resultater i verdensklasse og er idehaver og oppfinner av et produkt med stort industrielt markedspotensiale. Det blir spennende å følge utviklingen til det lovende oppstartselskapet Seram Coatings hvor Professor Espallargas har en nøkkelrolle som utviklingssjef og medeier. Professor Espallargas er en rollemodell av de sjeldne. Juryen gleder seg over de imponerende resultatene hun har produsert så langt og ser med glede fram til det som kommer».

Åpner aksjemarkedet

Vil du ha tilgang på aksjetips og analyser på samme måte som du kjøper musikk på Spotify? Det er forretningsideen til gründerbedriften Islero.

Den 27.august vant de forretningsplankonkurransen Take-Off under gründernes Oscarfest, Innovator i Trondheim.

Image with visual paralax effect

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktelig.

Med sitt nye nettsted skaper Islero en plattform hvor profesjonelle og uavhengige aksjeanalytikere kan dele sine analyser og artikler. Det blir en abonnementsbasert tjeneste hvor brorparten av inntekten går tilbake til analytikerne. Dette er en kjent og testet forretningsmodell gjennom eksempelvis delingstjenesten Spotify.

– Ved å gi uavhengige analytikere, studenter og tradere en distribusjonsplattform for egen analyse, stiller vi med et nytt produkt bransjen lenge har ønsket seg, forteller daglig leder Frede Fardal.

Dette gir bredere tilfang på aksjekunnskap til flere. I tillegg vil vi med uavhengige analytikere sette lys på selskaper som meglerhusene ikke dekker i dag, de virkelige gullfunnene. På mange måter kan du si at Islero forstyrrer den etablerte analysebransjen, smiler han.

Juryens begrunnelse:

«Juryen mener Islero har utviklet et spennende konsept som ser ut til å fylle et udekket behov knyttet til identifisering av potensielle investeringsobjekt. Gjennom en helthetlig og innovativ plattform bringer Islero en ny tjeneste til en noe tradisjonell bransje. Plattformen har vesentlig vekstmuligheter med internasjonalt potensial. Gjennom Isleros plattform vil det være enklere for både profesjonelle og småinvestorer å finne gode analyser og markedsdata. Brukerne er med på å validere analysene. Gjennom Islero vil det også bli enklere å erverve seg tilstrekkelig kunnskap slik at flere tør ta steget og investere i aksjer. Gründerteamet gir inntrykk av å være dynamisk og hardtarbeidende. Vi ønsker Islero all mulig lykke i å utvikle en spennende bedrift!»

Venture Cup hovedklasse – Picterus: 70.000 kroner

Image with visual paralax effect

Årlig dør 114.000 babyer som følge av gulsott i u-land. Også i i-land fødes annenhver baby med gulsott, noe som betyr mange unødvendige kjøreturer til og fra sykehus.

Nå skal en App løse problemet. Babyen fotograferes, og bilde av hudfargen sørger for diagnostisering slik at behandling kan settes i gang raskt.

Det er gründerbedriften Picterus som nå utvikler Appen. Bak bedriften står barnelege Anders Aune, professor Lise Randeberg, og mastergradsstudent Gunnar Vartdal fra NTNU.

– Vårt mål er å hindre gulsottdødsfall og alvorlige hjerneskader hos barn som fødes med gulsott, forteller Vartdal. Et diagnostiseringsutstyr for gulsott koster i dag ca 80.000 kroner.

– Det betyr store utgifter for sykehus i den tredje verden. Med en smarttelefon, og en slik app kan både liv og kostnader bli spart, forklarer han.

JURYENS BEGRUNNELSE:

» Vinneren tar tak i en stor og relevant utfordring – en utfordring på liv og død! Gruppen bak forretningsplanen presenterer prosjektet med stor troverdighet – både skriftlig og muntlig, og juryen er imponert over arbeidet som er lagt ned. Produktet er basert på tilgjengelig teknologi kombinert med egne innovasjoner, og vinneren foreslår en løsning som åpner for meget interessante kommersielle muligheter. Teamet er bredt sammensatt, og viser den kompetansen og iveren vi tror trengs for å lykkes. Vi er ikke i tvil om at produktet vil kunne finne et stort marked både i Norge og ute i verden. Og at det er et stort potensial for både å starte et spennende selskap og å redde liv».

Venture Cup Entreprenørklassen: FlowMotion: 70.000,-

FlowMotion utvikler verdens første robuste og vannavstøtende stabilisator for GoPro kamera, også kalt en gimbal. Uansett om du står på ski, løper, sykler eller bare vil lage morsomme videoer vil FlowMotion løfte kvaliteten på filmene dine til et nytt nivå. Ved hjelp av sensorer og elektriske motorer holdes kamera helt i ro, mens brukeren beveger seg i stor hastighet.

FlowMotion har utviklet en fungerende prototype som leverer 100% stabile og vibrasjonsfrie videoer.

Produktet er også monterbart – du kan feste det på sykkelen, hjelmen, på en stang eller på eksisterende GoPro mounts.

Selskapet består av studentene Julie Bauge, Lars Flesland og Eirik Dyrseth og har base ved NTNUs Entreprenørskole i Trondheim.

Image with visual paralax effect

I løpet av høsten vil selskapet rekruttere flere studenter.

FlowMotion har motatt støtte fra både Innovasjon Norge og Spark NTNU. I starten av 2016 vil selskapet lansere produktet på folkefinansierings-plattformen kickstarter.com.

JURYENS BEGRUNNELSE:

«Prosjektet står frem i en klasse med sterk konkurranse og mange gode bidrag. Det har vært en glede å se hvordan prosjektet har utviklet seg i løpet av Venture Cup. Resultatet slik det står frem nå er imponerende og veldig spennende. Teamet presenterer prosjektet på en utmerket måte gjennom en godt gjennomarbeidet forretningsplan og en glimrende presentasjon. Løsningen kombinerer ny og eksisterende teknologi på en måte som gjør løsningen troverdig, men også med en distinkt fordel i forhold til løsninger som allerede er i markedet. Det gjør at vi har stor tro på det kommersielle potensialet. Vi er overbevist om at dette produktet kommer til å bli solgt stort internasjonalt i årene som kommer. Så gjenstår det å se hvem som er raske og smarte nok til å dominere denne hurtigvoksende nisjen».