Trodde du industribyen Trondheim var død ? Så feil går det an å ta.

Nyheter: Lade Metall AS har nylig vunnet store leveranser av syrefast stål til den global stålgiganten Outokumpu. Det finske konsernet har levert stålkonstruksjoner til noen av verdens mest spektakulære byggverk.

For ledelse og ansatte er avtalen en solid anerkjennelse av fagkunnskap og kompetanse opparbeidet gjennom mer enn 40 års virksomhet i Trondheim:

– Det er snakk mye stål og vi forventer arbeid for mange år fremover. Jeg ser store muligheter for Lade Metall AS. Vi har tatt inn ekstra folk og nå jobber vi tre skift. Leveransene til Outokumpu er plater i syrefast stål til kjemikalietankskip, sier Håkon Pharo, skipsingeniør og daglig leder av Lade Metall AS.

Her kan du se Lade Metalls kantpresse Ursviken knekke en plate med 1250 tonns presskraft

70 tonn i uka

Hver uke ruller det ut i snitt tre trailere fra Lade Metall lastet opp med til sammen ca. 70 tonn bearbeidet stål.

Outokumpu er et av at verdens ledende stålkonsern og leverer stål til noen av verdens mest spektakulære byggverk.

På referanselista står blant annet den 540 meter høye skyskraperen One World Trade Center i New York og det gigantiske solcelleanlegget Crescent Dunes i Nevadaørkenen.

Outokumpo er også involvert i skipsindustrien, og valget falt på Lade Metall som underleverandør til konstruksjonen av flere kjemikalietankskip.

– Bygging av kjemikalietankskip stiller høye krav til kvalitet og presisjon i alle arbeidsprosesser. Frakt av flytende kjemikalier skjer ikke uten risiko for mannskap og miljø. Skipene har derfor kompliserte lastesystemer og er konstruert i materialer spesielt tilpasset lastene skipene skal frakte, forteller Pharo.

Ifølge Pharo er leveransene til Outokumpu en optimal utnyttelse av spisskompetansen Lade Metall AS har på behandling og bearbeiding av syrefast stål:

– Er det noe vi kan så er det å håndtere syrefast stål. Syrefast stål er svært sårbart og krever stor nøyaktighet og renhet i produksjonen, sier Pharo.

Vekst

Økt oppdragsmengde har gjort at ledelsen i Lade Metall nå ser på hvordan veksten skal håndteres i årene som kommer:

– På sikt trenger vi folk og en produksjonshall til. Det er fortsatt på idestadiet, men skal vi klare å ivareta alle kundene våre, så må vi finne andre plasser å bearbeide sort stål på, avslutter Pharo.