Gjør deg klar for surt vær

Nyheter: Værmelding for Trøndelag: Sure dager den kommende uka

Lavtrykk, regn og byger og opptil stiv kuling preger Trøndelag og Møre og Romsdal neste uke.

– Lørdag kommer det nye lavtrykket inn og gir regn og byger. Først i Møre og Romsdal og så videre til Trøndelag. Da vil det regne i hvert fall til og med søndag, sier statsmeteorolog Magni Svanevik i Meteorologisk institutt.

Langs kysten av Møre og Romsdal blir det opp mot en stiv kuling lørdag. Og så roer vinden seg både her og i Trøndelag ut over søndagen, men det vil fortsatt være sørvest vest liten kuling.

Temperaturene vil etter hvert synke til 10 til 12 grader.

Litt bedre

Trøsten er at det blir litt bedre mandag og tirsdag. Fortsatt kan det bli noen mulige regnbyger langs kysten, men langt lettere enn på lørdag.

Men så kommer det nye lavtrykket inn på tirsdag og gir nedbør igjen. Regnet når Møre og Romsdal igjen i løpet av tirsdag ettermiddag og kveld. Og løpet av natt til onsdag blir det regn også i Trøndelag. Deretter fortsetter det med vind fra nordvest og bygevær. Onsdag kan vinden komme opp i sørvestlig stiv kuling på kysten av Møre og Romsdal. Og torsdag kan det komme opp i nordvestlig stiv kuling helt nord i Trøndelag.

– Og da kan det bli litt surt, lover meteorologen.

Hele landet

Lavtrykkene vil prege hele landet. Den første runden treffer kysten lørdag, og på tirsdag er det i gang på nytt.

Statsmeteorologen understreker at noen ønsker seg regn og er glad for det.

– Skogbrannfaren er avblåst nå, og det er bra. Det er fortsatt lokal skogbrannfare noen plasser i Sør-Norge, men vi har ikke noe generelt varsel for et større område lenger. Og det ser ut som det skal holde seg sånn. Hvis det fortsetter å regne framover blir bakken gjennomfuktet. Det betyr rotbløyte, sier Svanevik.

Kaldest på 1894 moh.

Det kaldeste punktet i landet blir trolig på Juvvasshø i Oppland som ligger på 1894 meter. Her er det muligheter for minusgrader mot slutten av den kommende uka.

– Vi vil nok komme relativt nært frost enkelte netter, og det er sikkert allerede noen som har opplevd frost på bilen om morgenen. Men det er ikke noen store områder som får minusgrader. Trolig kan det bli 2 eller 3 plussgrader noen steder.

Selv om det kan bli kalde dager framover noen steder, er sommeren absolutt ikke over.

– Det er ikke en umulighet for mange fine og varme sommerdager. Særlig på Østlandet er det store muligheter, forsikrer hun.

Verst i vest

– Vestlandet får det verste været den kommende uka, varsler meteorologen.

Lørdag kommer det inn en front med sørvestlig vind og bygenedbør. Tirsdag kommer det inn et nytt lavtrykk med sørvest og vestavær og en god del nedbør over hele Vestlandet. Og det vil fortsette med bygevær hele uka.

I Nord-Norge, i Nordland og særlig Troms, blir tirsdag den beste dagen kommende uke. Finnmark får det beste været onsdag og torsdag, før det nye lavtrykket kommer inn.

(©NTB)