Aqualine Subsea System heter selskapets siste innovasjon:  Et nedsenkbart komplett oppdrettsanlegg.

– Ved å senke nota ned til 8-10 meter med bruk av vinsj, vil fisken komme under lusebeltet, som vanligvis går ned til 6-8 meter. Under denne dybden viser en rekke forsøk og målinger at lusemengden er betydelig redusert eller at den forsvinner helt, samtidig som nye påslag unngås, heter det i en pressemelding fra selskapet.

I nedsenket tilstand vil også begroingen reduseres betydelig, samtidig som vi vet at luselarvene oppholder seg i stort antall i begrodde områder. Forholdene på den enkelte lokalitet vil avgjøre behovet for spyling av både not og topp, heter det videre.

Se videointervju med administrerende direktør i Agualine, Trond Lysklætt her:

Selskapet gjennomførte torsdag en uttesting av Aqualine Subsea System i Marinteks havlaboratorium i Trondheim. Resultatene er over all forventning, ifølge ledelsen Trond Lysklætt, adm.dir  i selskapet:

Image with visual paralax effect

– På mange måter har vi nå fått svar på tusenkroner-spørsmålet vi har sittet med i utviklingen av dette systemet. Prototypen fungerte utmerket under alle de belastningene og forholdene den ble utsatt for. Vi var særlig spente på hvordan toppen av nota vil fungere med ulik belastning i nedsenket tilstand, men også den fungerte svært godt, sier en begeistret Trond Lysklætt.

Tåler bølger på 18 meter

Aqualine Subsea System ble testet ut på 7 og 13 meter fra «topplokk» og opp, med strømhastigheter opptil 0,7 meter i sekundet og med signifikant bølgehøyde opptil 9 meter, som tilsvarer bølgehøyder på hele 18 meter.

Testene viser at det er mindre belastning på notkonstruksjonen i nedsenket tilstand enn ved tradisjonell drift.  Et nytt komplett nedsenket system vil kunne leveres i løpet av fire til fem måneder, heter det i en pressemelding.