Gåte vant Melodi Grand Prix!

Nyheter: Det blir Gåte som reiser til Malmö for å representere Norge under Eurovision Song Contest med låten «Ulveham».

Det ble klart under kveldens finale av Melodi Grand Prix i Trondheimspektrum. Låten er skrevet av Sveinung Sundli og Ronny Janssen.

– Det prikker i hele kroppen, sa bandets vokalist Gunnhild Eide Sundli umiddelbart etter at resultatet var klart.Gåte har i forkant av finalen vært blant de store favorittene til å vinne i konkurransen.Det ble imidlertid noe drama i forkant av finalen, da bandet måtte skrive om teksten. Årsaken var at låten baserer seg på en gammel kulokk, og tekstlinjene var hentet fra en 1000 år gammel middelalderballade.Bandet var nødt til å skrive om teksten fordi musikkonkurransen er for originalskrevet musikk.

– Skatter fra norsk folkemusikk

Gåte blir det første bandet som synger på norsk i en internasjonal finale siden 2006.

– Vi har alltid hentet fram skatter fra norsk folkemusikk og – kultur. Det har vi kombinert og puttet i en moderne sammenheng. Det slår jo veldig bra an i Melodi Grand Prix og Eurovision, sa gitarist Magnus Børmark til NTB fredag.Eurovision Song Contest starter i Malmö med semifinaler fra 7. mai. Den store finalen er 11. mai.

Det var rørte Gåte-medlemmer som tok i mot trofeet fra programlederne:
– Jeg gråt så hardt mens vi ventet på de siste stemmene der. Vi skal gjøre dette for dere, alle sammen, for hele verden!, sa gitarist Magnus Børmark fra scenen.

Stjernefylt pausenummer

Under finalen dukket også en rekke kjente artister fra musikkonkurransens lange historie opp på scenen. Flere tidligere vinnere, inkludert Bobbysocks og Alexander Rybak deltok.Det toppet seg da den svenske legenden Carola Häggkvist kom opp gjennom scenegulvet til stor jubel fra salen.Også Anderas Haukland, bedre kjent som Tix, deltok i pausenummeret. Han hadde valgt å male et palestinsk flagg på armen.

Demonstrerte med gravlys

I forkant av finalen samlet over 100 demonstranter seg utenfor Trondhein spektrum. De krevde at NRK gir beskjed til Den europeiske kringkastingsunionen EBU om at Israel skal utestenges fra musikkonkurransen.Under markeringen holdt 100 personer hvert sitt gravlys.– Gravlyktpassasjen skal være en påminner om det som skjer i Gaza og på Vestbredden. Vi ønsker med dagens aksjon å understreke overfor kringkastingssjefen og NRK at aksjonene og engasjementet fortsetter med full styrke, sa talsperson Margrethe Guldal Einarsen.