Garanterer at den norske delen av håndball-EM i Trondheim kan spilles som oppsatt

Nyheter: Håndball-EM og verdenscupen på Lillehammer er sikret internasjonal deltakelse. Samtidig får flere dra på fotballkamp, mens breddeidretten kan trene med kontakt.

Det var hovedbudskapene da kulturminister Abid Raja (V) stilte til pressekonferanse sammen med blant andre statsministeren og helseministeren onsdag.

Regjeringen fortsetter sin gradvise gjenåpning av samfunnet, og det kommer idretten til gode fra 12. oktober. Samtidig kan lokale smitteutbrudd føre til nye innskjerpinger.

Det blir åpnet for inntil 600 tilskuere på idrettsarrangementer som foregår utendørs, deriblant eliteserien i fotball, som hittil har spilt kamper med 200 personer til stede.

Samtidig må publikum deles inn i kohorter på inntil 200 mennesker. Og for innendørsarrangementer gjelder fortsatt regelen på maksimalt 200 deltakere.

– Vi har satt 12. oktober som oppstartsdato for å gi kommunene tid til å forberede seg. Kommunene må følge med og stenge ned dersom det kommer smitteutbrudd, sa Raja.

Grønt lys for håndball og langrenn

Det nærmer seg vintersesong, og kulturministeren hadde også gledelige nyheter til skiidrettene og håndballen. På lik linje med fotballen innvilges det unntak fra innreisebestemmelsene for utøvere som skal delta i håndball-EM, europacupkamper i håndball og i verdenscupen i nordiske grener.

Dermed er det garantert at den norske delen av håndball-EM i Trondheim kan spilles som oppsatt. Det ligger også an til verdenscup i langrenn, hopp og kombinert på Lillehammer før jul.

– Det var gode nyheter fra regjeringen. Det vil gjøre at vi kan planlegge for en vintersesong på en tilnærmet normal måte. Det er svært viktig og en god motivasjon for alle, både aktive, trenere, ledere og foreldre som nå forbereder seg på en ny sesong, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Bredden kan juble

Også deler av breddeidretten kan glede seg over nyhetene som kom fram på onsdagens pressekonferanse. Det gis åpning for kontakttrening for utøvere over 20 år i de såkalte «fase 1»-idrettene fra og med 12. oktober. Treningskamper er fortsatt ikke tillatt.

Kommunene har frist til samme dato med å forberede seg og vurdere situasjonen lokalt. I kommuner med økt smitte og lokale utbrudd må det vurderes om gjenåpningen av kontakttrening i breddeidretten for voksne skal utsettes til smitten er under kontroll.

– Kommunene må følge opp lokale utbrudd slik at de ikke utvikler seg til regionale og nasjonale utbrudd, sa helseminister Bent Høie (H).

Fra før er breddefotballsesongen i regi av Norges Fotballforbund (NFF) for folk over 20 år avlyst. Det blir ingen sesong for 3. divisjon og nedover for menn og 2. divisjon og nedover for kvinner. Men i 3. divisjon for menn og i 2. divisjon og nedover for kvinner kan man snart trene med kontakt.

(©NTB)