Hovedbilde: Knut Løvås ( i midten) er innom egen utstilling på Galleri 7 sammen med med sin kone (t.v.). Her i samtale med innehvaer av Galleri 7, Tania Winther (t.h.)

– Vi har aldri hatt så mange innom galleriet som det var på åpningsdagen av utstillingen. At bildene til Knut engasjerer er det ingen tvil om, forteller innehaver av Galleri 7, Tania Winther.

Den store interessen gjør at galleriet nå har valgt å forlenge utstillingen med to uker.

– Mange har ringt oss fra ferie og spurt om ikke bildene kunne henge noen dager til. For at flest mulig skal få muligheten til å få med seg Knuts fantastiske arbeid lar vi nå bildene henge frem til den 14. august, opplyser Winther.

Anerkjent illustratør

For det er ingen hvem som helst som denne sommeren har debutert med sin aller første separatutstilling. Knut Løvås har siden 2005 vært tilknyttet Klassekampen som avisens faste illustratører og er i dag regnet for å være en av landets aller fremste avistegnere. Løvås har flere ganger vært å finne blant finalistene i prisen «Årets avistegning» som hvert år deles ut av Norsk Redaktørforening , Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening.

I tillegg til å illustrere dagsaktuelle nyhetssaker og temaer i dagspressen har Løvås også lånt den digitale penselen til andre prosjekter. Nylig tegnet han omslaget til boken «Penger, piker og Paris» av forfatteren Børre Haugstad.

Boken handler om skipsrederen og kunstsamleren Jørgen Breder Stang som i sin tid var med på å bygge opp en av landets viktigste kunstsamlinger. «Penger, piker og Paris» inneholder tre illustrasjoner av Løvås og boken var tidligere i år utstilt på Nasjonalgalleriet i to måneder.

En av landets fremste avistegnere, Knut Løvås (t.h.), har denne sommeren sin aller første separatutstilling. -Pågangen har vært stor, forteller Tania Winther (t.v.) i Galleri 7 i Trondheim.

Utstilling

Utstillingen som nå henger hos Galleri 7 inneholder et stort utvalg av Løvås illustrasjoner for Klassekampen de siste 17 årene. Blant bildene finner man, som seg hør og bør for en avistegner, flere portretter av kjente personer.

Her henger Kong Harald side om side med blant annet Sigmund Freud, Donald Trump, Anthony Fauci, Donald Trump, Sylvi Listhaug, Olav Thon og Fridtjof Nansen.

Stor spennvidde er det også i de ulike temaene som Løvås er innom – fra miljøkamp og bygdedyr, til krigen i Ukraina og mental helse hos barn og unge.

Selv om Knut Løvås i hele sitt voksne liv har befunnet seg på den politiske venstresiden, så er ikke dette noe som nødvendigvis skinner gjennom i bildene mener avistegneren selv.

Knut Løvås har stilt ut et utvalg av sine beste bilder fra tiden som avistegner i Klassekampen

Engasjement

– Etter hvert som man blir eldre så blir man gjerne litt mer nyansert og ikke fullt så skråsikker som da man var ung. Ting er ikke alltid så svart/hvitt som mange skal ha det til, og det gjelder uansett om man befinner seg på den politiske venstresiden eller høyresiden, forklarer Løvås.

For Løvås er målet med bildene å få iakttakeren til å stille spørsmål og reflektere over egne holdninger rundt ulike tema.

– Jeg ønsker å få folk til på begynne å tenke. Ikke å fortelle de hva de skal tenke. Derfor lar jeg ofte ting henge litt så den enkelte kan innta et selvstendig standpunkt gjennom egne betraktninger.

Dette er også noe som skiller Løvås fra mange andre avistegnere.

– Jeg benytter meg sjelden av tekst i bildene da dette ofte er med på å legge «føringer» for hvordan noe skal oppfattes. Om en hardt prøvet politiker står i en båt som tilsynelatende synker, så trenger jeg ikke å merke illustrasjonen med «båt med hull i som lekker til alle kanter«. Det kan jo være at politikeren derimot holder stø kurs i hardt vær.

Salgsutstillingen til Knut Løvås er å finne hos Galleri 7 i Fjordgata 25 i Trondheim frem til den 14. august. Utover høsten skjer det også flere ting.

– Vi har blant annet inngått et spennende samarbeid med Lager 11 på Sluppen som vi ser frem til å kunne presentere. Videre blir det også flere salgsutstillinger i Fjordgata. Det er bare å følge med på vår Facebook-side, avslutter Winther.