Det er den kjente broren Aune Sand som gir oss en grundig omvisning på popup-utstillingens åpningsdag.

– Dette maleriet er unikt. Det er første gang vi viser det utenfor Oslo. Vebjørn har sagt til meg at det er det beste arbeidet han noensinne har gjort, forklarer han og stopper opp ved «Askesøvn».

Maleriet tar utgangspunkt i massakren i Guernica i 1937, og er inspirert av et dikt av den jødiske dikteren og nobelprisvinneren i litteratur, Nelly Sachs.

– Det er den den fullstendige tilintetgjørelsen av mennesket og menneskeverdet. Dessverre grusomt relevant når man ser hva som rører seg i deler av Europa i dag, understreker Aune Sand.

Image with visual paralax effect

Favner hele kunstnerkarrieren

En stor del av verkene du kan se i Galleri 7 framover er hentet fra Vebjørn Sand sin kunstinnstallasjon Roseslottet på Frognerseteren i Oslo, og tar utgangspunkt i okkupasjonen av Norge spesielt, og hvordan krigen herjet verden generelt.

– Han søker å forstå hva som skjer når basale prinsipper som demokrati, rettsstat og humanisme blir satt ut av spill. Både gjennom portretter av tidsvitner, hendelser og stemninger, forteller Sand med sedvanlig innlevelse.

Kunstneren selv befinner seg for tiden i Oslo.

– Vebjørn er inne i en kreativ boble nå. Da er det best å la ham fokusere på det han er dyktigst til, nemlig å skape, sier broren til trondheim24.no.

Utstillingen tar i tillegg for seg Sands andre arbeider. Fra ekspedisjonene i Antarktis til landskapsmalerier fra Valdres. For å nevne noen.

– Vi kommer med malerier fra hele kunstnerkarrieren til Vebjørn, legger han til.

Naturlig valg

Inn fra fortauet i Fjordgata dukker stadig flere nysgjerrige opp for å ta arbeidene til en av Norges mest framstående kunstnere i øyesyn. Det jobbes fremdeles med å få utstillingen på plass. Glass med bobler står på et bord. Det er fredag ettermiddag.

– Hvorfor har dere valgt Galleri 7 når dere kommer til Trondheim?

– Jeg kjenner Tania Winther, som eier galleriet. Hun har en jordnær lidenskap og entusiasme for kunst som treffer meg rett i hjertet. Da ble det helt naturlig å bruke Galleri 7, forklarer Sand.

De fleste av arbeidene er til salgs. 

– Uansett om du har lyst til kjøpe, eller bare ta turen for å kikke, så er absolutt alle hjertelig velkomne, sier han til trondheim24.no.

– Hvor lenge blir popup-utstillingen å oppleve i Trondheim?

– Det er ikke spikret ennå. Vi er som haren som hopper, smiler Sand.

I utgangspunktet tar de sikte på 14 dager.

– Men det blir nok litt lenger. Trondheim er en by det er fantastisk lett å trives i, avslutter han.

Kunstneren Marianne Auli stiller også ut sine arbeider sammen med Vebjørn Sand. 

Galleri 7: Tania satser i midtbyen og byr på kunst, klær og kortreist te