Full konflikt i nystartet nettavis: – Svært trist at det ble slik

Nyheter: Trondheimsnytt.no er tatt av lufta etter et par ukers drift. Årsaken er full konflikt mellom redaktør Tone Gullaksen og daglig leder Snorre Vikdal som har satset 600.000 kroner på prosjektet.

– Jeg har hatt en arbeidsgiver som gjentatte ganger har blandet seg inn i det redaksjonelle. Det er noe jeg selvsagt ikke kan finne meg i. Jeg så meg nødt til i juli  å kontakte redaktørforeningen og ble da henvist til advokat. Siden da har vi prøvd å finne en løsning på denne saken, sier redaktør Tone Gullaksen til Nea Radio.

Ifølge Gullaksen har innblandingen handlet om alt fra hva slags saker som skulle skrives, til hvor mange saker som skal skrives og når de skulle publiseres:

– Denne situasjonen var uakseptabel og jeg kunne ikke godta det som skjedde. Jeg må få gjøre jobben min som redaktør og lage de sakene jeg mener er gode nok til å bli publisert. Jeg kan ikke finne meg i en  arbeidsgiver som sitter og dikterer hva jeg skal gjøre. Og som deretter kritiserer meg når jeg ikke har gjort det han vil, sier Gullaksen til Nea Radio.

 Nidarosa Media AS

Trondheimsnytt.no ble lansert for et par uker siden. Nettavisa er en del av et franchisekonsept drevet av selskapet Torik AS der også Malviknytt og Rørosnytt inngår.

Planen var at trondheimsnytt.no skulle drives av Snorre Vikdals selskap Nidarosa Media AS som står registrert med 600.000 i egenkapital.

Vikdal jobber til daglig som fysioterapeut og har også vært aktiv i Trondheims-politikken for partiet Venstre. I mai i år trakk han seg imidlertid ut av politikken og har nå permisjon fra bystyret.

I juni ble det kjent at  tidligere NRK-journalist Tone Gullaksen ble ansatt som redaktør av Nidarosa Media AS.

Gullaksen var i full gang med å produsere og publisere saker frem til et par dager siden. Da ble trondheimsnytt.no uten forvarsel tatt av lufta.

Onsdag morgen kom pressmeldingen som avslører at selskapet som eier nettaviskonseptet har sagt opp franchiseavtalen med Nidarosa Media, og dermed er nettavisen ikke lenger tilgjengelig.

– Blandet seg inn i det redaksjonelle

– Begrunnelsen for oppsigelsen er at Nidarosa Media og  Snorre Vikdal ved flere anledninger har blandet seg inn i det redaksjonelle arbeidet til ansvarlig redaktør, og dermed opptrådt i strid med redaktørplakaten. For oss i Torik AS, er redaksjonell frihet helt avgjørende, og en del av dette er å påpeke uheldige forhold i arbeidslivet. Vi kan ikke sitte stille å se på den behandling ansvarlig redaktør og redaksjonen har fått, heter det i en pressemelding fra Torik, som opplyser at de nå jobber med å finne en ny franchisetaker.

– Useriøse

Styreleder og eier av Nidarosa Media AS, Snorre Vikdal, avviser overfor trondheim24.no at han skal ha blandet seg inn i det redaksjonelle arbeidet:

– Det mener jeg at jeg ikke har gjort. Samtidig kan jeg ha gjort feil. Jeg er fysioterapeut og ikke mediemann. Men vi har etablert kjøreregler. Mer kan jeg ikke si om dette da det er en personalsak, sier Vikdal.

Han karakteriserer Torik AS som «useriøse» og går langt i å antyde at de vil ta rettslige skritt:

– Torik AS har opptrådt useriøst over svært lang tid mot Nidarosa Media AS og bidratt til å ødelegge vår mulighet til å drive Trondheimsnytt seriøst både redaksjonelt og menneskelig. I stedet for å hjelpe oss når vi fikk en utfordring har de drevet en splitt og hersk taktikk med tydelig mål om å ta over våre verdier til spottpris. Alle rettslige skritt vurderes fra vår side. Og vi vil raskt bestemme oss for hva vi gjør, sier Snorre Vikdal.

Tore Østby i Torik Media AS avviser overfor trondheim24 at de ønsker å overta Nidarosa Media AS:

– Den muligheten eksisterer bare i Vikdals fantasi. Vi i Torik AS taper mye på at Trondheimsnytt ikke kommer i gang nå som planlagt. Vi vinner ikke noe på det som har skjedd, og synes det er meget trist at det ble slik, sier Østby.