Anita og Christina Berg er glade og lettet etter at ektemannen og faren er satt fri fra russisk fangenskap.

– Vi er glade og lettet, sier Anita Berg.

Venter på telefon

Hun opplyser at hun ikke har snakket med ektemannen etter at han ble utlevert fra Russland til norske myndigheter i Litauen fredag.

– Jeg venter på telefon, sier hun.

Hun opplyser at det er en måned siden sist hun snakket med ektemannen, og at hun til sammen bare har snakket fem timer med ham siden han ble pågrepet i Moskva for snart to år siden.

– Det er klart det er begrenset hva man kan snakke om. Det er ikke mye.

Anita og datteren Christina var lattermilde og tok seg tid til å la seg fotografere da de gikk ut fra Grand hotell fredag ettermiddag «for å lufte seg litt».

– Jeg er bare glad, sier datteren Christina.

Kona Anita lover ektemannen ribbe når han kommer hjem.

– Men den er ikke klar ennå, sier Anita Berg med en latter.

Image with visual paralax effect

– Saken er en skandale

Detaljene rundt Bergs ankomst til Norge er foreløpig ikke kjent.

Overleveringen skjedde etter at de siste bitene i en spionutvekslingsavtale mellom Russland og Litauen falt på plass.

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes har reist til Litauen.

– Han kom for kort tid siden over grensa fra Kaliningrad. Jeg er i Litauen og venter på å møte ham snart, sier Risnes.

Ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor ble den pensjonerte norske grenseinspektøren overlevert til ambassaden i Litauens hovedstad Vilnius fredag klokken 11. Berg vil komme hjem til Norge og gjenforenes med sin familie, heter det.

Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva der dommen leses opp tirsdag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Solberg takker Litauen

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg (H) i pressemeldingen.

Bare minutter tidligere holdt litauiske myndigheter en pressekonferanse der de bekreftet at nordmannen var en del av spionutvekslingen. Fredag benådet presidenten i Litauen de to spionasjedømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som deretter ble utvekslet med Berg og to spionasjedømte litauere i russisk fangenskap.

Både Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil kommentere saken ytterligere senere fredag.

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier Søreide.

«Alvorlig spiondom»

Berg har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. Han ble i april i år dømt til 14 års fengsel for spionasje.

– Jeg er svært glad for at Frode Berg nå er benådet etter å ha fått en alvorlig spiondom mot seg, sier etterretningssjef Morten Haga Lunde via sin talsperson Ann-Kristin Bjergene til NTB.

Bjergene vil ikke svare på spørsmål om E-tjenesten nå kan bekrefte at Berg var på oppdrag for dem i Russland.

Plikter ikke å forklare seg

Hva som vil skje når Berg kommer til Norge, er foreløpig uklart. E-tjenesten vil trolig være svært interessert i å høre Bergs versjon av hva som skjedde da han ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017, og ikke minst hva han har fortalt til russisk etterretning.

Men Berg har ingen plikt til å forklare seg, ifølge etterretningsekspert Ola Kaldager.

– Når Frode Berg kommer til Norge, er han en fri mann. Han er ikke forpliktet til å snakke med E-tjenesten dersom han selv ikke ønsker det, sier Kaldager til NTB.

Han påpeker at E-tjenesten ikke har pågripelsesmyndighet og derfor ikke har noen mulighet til å tvinge Berg til å fortelle. E-tjenesten har tidligere blitt anklaget for å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag han ikke var forberedt på.

– Hele denne saken er en skandale, sier Kaldager.

(©NTB)