– Det gjenstår bare å se om publikum vil kjenne sin besøkelsestid, sier Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim.

Siden 2013 har hun jobbet med å få til dette. Da Hennes Majestet Dronning Sonja åpnet Kunsthallen torsdag kveld var det mange arbeidstimer og iherdig møtevirksomhet som ligger til grunn for at dette gjennomdebatterte prosjektet nå blir realisert.

-Vi vil bidra til å sette Trondheim på kartet og gjøre det enda mer interessant for folk å bo her, sier Holmberg, som selv synes at Trondheim de siste årene har blitt mye mer internasjonal.

Kunsthall Trondheim hadde sin offisielle åpningsdag torsdag 20.oktober. Direktør Helena Holmberg ser fram til å ta i bruk lokalene og møte publikum. Her sammen med staben sin under forberedelsene siste uka før åpning.

Fra brannbiler til kunstproduksjon
I garasjen hvor det tidligere sto utrykningskjøretøyer for Brannvesenet, vil du snart få oppleve norske og internasjonale kunstproduksjoner i det som nå har blitt Kunsthall Trondheim.

Med seg på laget har direktør Holmberg fått med seg assisterende kurator Katrine Elise Pedersen og programkurator og produksjonsleder Carl Martin Faurby, begge levende engasjert i kulturbyen Trondheim. De gleder seg til at flere vil få øynene opp for hva som skjer av utstillinger og arrangementer, og håper at de kan tilby noe nytt og berikende for byen.

–Kunst gjør noe med oss, og vi vil være med på den videre utviklingen, og særlig spille en rolle i formidling av kunst til de minste, forteller programkurator Carl Martin Faurby.

Selv stilte han som DJ på åpningsfesten, og ser fram til å vise fram de nye lokalene for publikum. Totalt 1000 kvadratmeter i alt.

– Det er så mange muligheter i disse rommene, og allerede har det kommet inn mange forslag til hva vi kan bruke dem til. Det viser at det er et stort engasjement, byen trenger det, sier han.

Markens Grøde
Kunsthall Trondheim ser også fram til å samarbeide med de andre aktørene i kvartalet. Vegg i vegg ligger den nyåpnede Sellanraa bok og bar, som i forrige uke serverte sine første kaffekopper. Fra tidlig morgen til sen kveld kan du nå nyte både bøker, bilder, mat og drikke i første etasje i den gamle brannstasjonen i Søndre gate. Konseptet er nøye gjennomtenkt.

Sellanraa bok og bar har hentet navnet sitt fra Knut Hamsuns forfatterskap. Tore Øverleir (t.v) og Frederic Klev er to av fem eiere som sammen har startet den nye kafeen og restauranten nederst i Søndre gate.

–Vi er fem eiere som har tatt med oss det vi hver for oss er gode på, forteller innehaver Christina Christensen.

Selve navnet Sellanraa er hentet fra Knut Hamsuns forfatterskap. I «Markens grøde» er det bonden Isak som gjennom hardt arbeid bygger gården med samme navn.

–Vår Sellanraa bygges av fem venner som har med seg bred kunnskap fra restaurant, kafé og butikk, og fremfor alt en lidenskap for det vi driver med. Felles med Isak har vi drømmen om å bygge noe eget, tuftet på våre verdier, forteller Christensen.

Hun har selv bodd i Frankrike i mange år og har hentet mye inspirasjon fra den franske landsbygda. I tillegg er egen interessen for fotokunst, design og litteratur en viktig drivkraft, noe som vil fremgå i de månedlige fotoutstillingene de vil ha i kafeen. Fascinasjonen for grønt er heller ikke tilfeldig.

– Grønt er en farge vi liker, den er ikke så mye brukt i andre restauranter, den minner oss om hvor vi har hentet inspirasjonen fra, og du finner den i logoen vår, sier hun.

Sellanraa har også samarbeidet med andre lokale grundere, for eksempel i valg av uniformer. Johnny Love har levert skjortene og Livid Jeans har formgitt og laget Sellanraas egne forklær.

– Vi rendyrker konseptet med bærekraftige ingredienser og var tidlig klare på at vi ønsket et samarbeid med andre lokale håndverksbedrifter i Trondheim, vi driver jo egentlig med det samme, forteller Tore Øverleir.

Kulturfellesskap
På hjørnet av bygningen har Litteraturhusets prosjektleder Trond Åm allerede flyttet inn.

–Beliggenheten er det ingenting å si på. Den kunne ikke ha vært bedre, mener Litteraturhusets prosjektleder Trond Åm. Her sittende på en av de nye litteraturbenkene de har fått laget til åpningen.

Under åpningshelga til Litteraturhuset sist helg var det stinn brakke på det nye Kulturtorget i 1.etasje på hovedbiblioteket, med opplesing og forfattermøter og stor åpningsfest på kvelden. De populære bokkarakterene Jakob og Neikob fra forfatter Kari Stais univers åpnet det hele til stor jubel fra de mange barna som hadde møtt opp.

Åm er glad for å være en del av et større kulturelt fellesskap, noe åpningsarrangementene beviste til fulle.

– Etter å ha vært husløse i over ett år føles det bra å være en del av dette huset, og få så god respons allerede fra start, sier han.

Så langt opplever han at viljen til samarbeid og det å få til noe i fellesskap er stor. Det lover bra for kulturbyen Trondheim, mener Åm. Mange av arrangementene til Litteraturhuset vil nettopp foregå i de mange lokalene på det nye kulturkvartalet, i tillegg vil de fortsette samarbeidet med andre aktører og utesteder i byen.

Sammen med Kunsthallen og Sellanraa bok og bar har Litteraturhuset nå blitt nærmeste nabo til hovedbiblioteket. Til sammen danner disse fire aktørene rammen rundt det nye Kulturkvartalet, som vil endre Trondheim som kulturby. Iallefall hvis visjonen om et sammensatt kulturhus slår til.

Knut Hamsun er en av inspirasjonskildene til Sellanraa bok og bar; den nye kafeen i Kulturkvartalet – i lokalene til det som tidligere var byens brannstasjon.

Sydende liv døgnet rundt
Som leder for biblioteket har Berit Skillingsaas Nygard lenge ventet på at det nye kulturkvartalet skulle bli en realitet.

–Ved å ha en fysisk nærhet blir et samarbeid mye enklere. Vi vil utnytte hverandres ressurser og dermed gi befolkningen i Trondheim et bedre kulturtilbud. Vi ser for oss at de to kafeene, Sellanraa og kafeen i Gamle Rådhus vil bli et hjerte hvor det uformelle møtet rundt kaffekoppen vil friste byens befolkning til ny kunnskap og nye opplevelser – enten det er med å låne ei bok, møte en forfatter, gå på et kurs eller nyte en kunstutstilling, forteller Berit Skillingsaas Nygard.

Hennes visjon er tydelig, men enkel:

–Jeg ser et hus som syder av trivelige mennesker «døgnet rundt», sier hun.

Biblioteksjef Skillingstad er også leder for Trondheim Litteraturfest som startet der åpningshelga til Litteraturhuset sluttet, og som varte hele den påfølgende uka. Festivalen fylte byen med bokbad, debatter og samtaler, teater, dans og musikk. Og de fleste arrangementene foregikk nettopp i det nye Kulturkvartalet.

Jakob og Neikob fikk med seg en av de unge publikummerne til å markere Litteraturhuset i Trondheim for åpnet.

Åpnet med Dronning Sonja og levende dans
Alle aktørene i det nye Kulturkvartalet har jobbet på spreng de siste ukene for å bli ferdige til åpningen. De har sett frem til endelig å få vise byen hva de kan tilby. Av mat, kunst, samtaler, debatt, og mere til. Idet hele tatt bli et møtested for byens innbyggere som vil være med på å skape kunst – og kulturbyen Trondheim. Siste aktør ut var altså Kunsthall Trondheim. Som ble åpnet av Hennes Majestet Dronning Sonja sist torsdag. Riktignok lukket for inviterte og presse, men når den mest høytidelige delen var unnagjort var det duket for stor åpningsfest.

Alexandra Piricis verk Monument to Work  ble framført under åpningen, og i den forbindelse hadde Kunsthall Trondheims kuratorer engasjert 7 dansekunstnere, i samarbeid med DansiT – Senter for Dansekunst i Sør-Trøndelag.

Dansere fra Trondheim åpnet Kunsthallen 20.oktober.

I 2013 representerte Alexandra Pirici Romania på den 55. Veneziabiennalen, sammen med kunstneren Manuel Pelmuş.

–Du vil få mulighet til å oppleve dette i hele åpningshelgen, og ved bestemte tidspunkt under utstillingsperioden, avslutter kurator Katrine Elise Pedersen.

Nå er det opp til publikum å avgjøre om Trondheim fortjener en større plass på det internasjonale kartet.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre