Forvirring om de nye skjenkereglene

Nyheter: Blir det kun mulig å drikke øl til maten på restaurant? Eller kan rene ølsteder åpne? Helseministerens signaler om nye skjenkeregler har skapt forvirring.

Da formannskapet i Trondheim onsdag morgen behandlet nytt skjenkereglement, var det noe forvirring om hva de nye nasjonale retningslinjene egentlig går ut på.

– Det er litt ulike signaler som kom fra regjeringen om hvordan man følger opp dette stortingsvedtaket. Rent muntlig har det vel kommet signaler om at det ikke blir en bestemmelse om at alkoholen skal følge matservering. På regjeringens nettsider står det imidlertid om at det kun skal skje i forbindelse med matservering, påpekte kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp).

– Jeg er forvirret

Overfor NTB understreker Andreassen at hun ikke har noen formening om det skal være på den ene eller andre måten, men at hun fikk inntrykk av at de faglige vurderingene i Trondheim var gjort med bakgrunn i at alkoholen måtte følge matservering.

– Jeg er litt forvirret, sier hun.

Anbefaling

Og det er kanskje ikke så rart, for informasjonen som står på Helse- og omsorgsdepartementets nettsider kan fremstå som tvetydig.

Der skriver regjeringen at de har valgt å «følge FHIs anbefaling fra 14. januar om å innføre samme tiltak som var gjeldende nasjonalt før skjenkestoppen ble innført 4. januar».

Men samtidig skriver regjeringen at alkoholservering «kan kun skje i sammenheng med matservering». Det siste punktet har ikke FHI anbefalt, og det var heller ikke regelverket før 4. januar. Det har imidlertid vært et slikt krav tidligere i pandemien.

Uklart

NTB har kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet, men har foreløpig blitt henvist til å ta opp spørsmålet på regjeringens pressekonferanse klokka 14.
Punktet om matservering var del av forslaget Stortinget vedtok tirsdag, og som tvang regjeringen til å snu.

«Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering», lød forslaget.

Helseministeren har varslet at de nye reglene innebærer skjenkestopp ved midnatt, og gjester kan ikke slippes inn etter kl. 22.00, slik det var før 4. januar. Endringen trer i kraft natt til fredag.

(©NTB)