Fortsatt uavklart i Trondheim

Nyheter: I Trondheim pågår forhandlinger på begge sider av de politiske blokkene for å sikre flertall i bystyret. Senterpartiet kan sitte på nøkkelen.

I Trondheim fikk Høyre fikk en oppslutning på 29,2 prosent (+8,6), mens Arbeiderpartiet landet på 24,2 (-0,8). Dermed er det helt åpent helt hvem som skal styre i Trondheim de neste årene.

Gjennom natten og ut i morgentimene har det pågått forhandlinger, men ingenting er så langt avklart. I Trondheim kan Ap, SV og Sp fortsette å beholde makten – hvis Rødt og MDG blir en del av samarbeidet. Men Senterpartiet har sagt de ikke vil støtte Ap dersom Rødt er med.

– Samtaler i gang

Aps dilemma er at de kan være avhengig av begge partiene. Derfor øyner Høyre fortsatt et håp om å få makten.

– Det er flere muligheter for valgtekniske samarbeid. Det har vi sett i Trondheim tidligere, og det har vi sett i andre storbyer. Nå er vi opptatt av å gå i samtaler med så mange partier som mulig for å se hvilke konstellasjon som kan gi oss det beste grunnlaget for å ta tak i eldreomsorgen, skole og oppvekst de neste årene, sa Aps varaordførerkandidat Sara Shafighi på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Samtalene er allerede i gang med flere partier, sa Shafighi.

– Vidåpent

Hun sier de allerede har snakket med Senterpartiet, og at de skal fortsette å snakke mer med både Senterpartiet og andre partier. Også Høyre er i gang med forhandlinger.

– Resultatet er vidåpent og uavklart, sa Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Kent Ranum, tilAdresseavisen før han dro fra valgvaken ved 1.30-tiden natt til tirsdag.

Valgresultatet i Trondheim (endringer fra 2019 i parantes): H 29,2 (+8,6), Ap 24,2 (-0,8), SV 12,3 (+0,9), MDG 6,1 (-4,3), V 5,7 (+0,8), Frp 5,4 (+0,3), Pp 4,6 (-0,2), Rødt 4,6 (-2,3), Sp 2 (-5), KrF 2 (uforandret), INP 2, Norgesdemokratene 0,7 (+0,5), Partiet Sentrum 0,6, Liberalistene 0,2 (uforandret), Konservativt 0,2 (uforandret), Norges Kommunistiske Parti 0,1 (-0,3), Blanke stemmer 1,2 (+0,4).

(©NTB