Forsvareren om Breiviks nazihilsen: Ikke sånn man vil starte saken

Nyheter: – Det er ikke sånn en vanlig forsvarer ønsker å starte en straffesak, sa Anders Behring Breiviks forsvarer Øystein Storrvik om Breiviks nazihilsen.

– Det skjønner alle, at det er ikke sånn en vanlig forsvarer ønsker å starte en straffesak, sa Storrvik på spørsmål fra NTB om han synes det var uheldig at Breivik gjorde nazihilsen i retten, også mot rettens administrator, sorenskriver Dag Bjørvik.

Visste om politisk budskap

Breivik kom også med et politisk budskap om borgerkrig i Europa og holdt opp plakater. Storrvik sier han var klar over at dette ville komme.

– Jeg visste selvsagt det. Dette er ikke tatt opp med retten fra min side, men han lever i et veldig gjennomsiktig system. Han får ikke laget disse uten at det blir oppdaget. Han lever i en spesiell situasjon, alt han gjør, blir registrert, sa Storrvik.

– Jeg regner med at dette var noe man var indirekte forberedt på.

Forklarer seg om gjentakelsesfare

På hvilken måte vurderer han dette med gjentakelsesfare?

– Dette er det hele saken dreier seg om, og jeg har vært forsiktig med å gi en forhåndsuttalelse på det. Det er essensens i hans forklaring. Han har en forklaring på hvorfor det ikke er gjentakelsesfare lengre.

– Det vil hans forklaring dreie seg om, jeg kan ikke gi noen kortversjon av det, sier Storrvik.

– Må ha en tanke om å komme ut

Vil saken ha noen som helst konsekvenser for hans soningsforhold?

– En person som sitter isolert i ni og et halvt år helt for seg selv, må ha en tanke om å komme ut. Dette er hans første anledning til å få en dommer til å prøve det, sier Storrvik.

Han vil ikke si noe om hvor realistisk det er at han kan løslates.

– Jeg argumenterer overfor dommeren for at han skal ut. Han har et ønske om det og må ha det for å kunne overleve der han sitter. Så vurderer dommeren dette rettslig til slutt.