Forskning, rock og UKA hedret med Døråpner-pris

Nyheter: - De som mottar årets pris er alle et glimrende eksempel og en inspirasjon på hvor viktig ildsjeler med stor entusiasme er for Trondheim, heter det i juryens begrunnelser.

Tre priser ble delt ut da «Årets døråpner» ble avholdt for fjerde år på rad i Rådhuset torsdag kveld.

VisitTrondheim, i samarbeid med Trondheim Kommune, står bak arrangementet.

Både UKA, Trondheim Concerts og forsker Jorunn L. Helbostad mottok priser i hver sine kategorier.

– Dette er en markering for å hedre ildsjeler og enkeltpersoner som står bak de viktigste kongresser, konferanser, kultur og idrettsarrangementer i Trondheim og Trondheimsregionen, forteller Lisbeth Fallan i Visit Trondheim.

Rockegeneraler

Årets vinnere i kategorien kultur og idrett ble Stein Vanebo og Kristian Digre i Trondheim Concerts.

De får prisen for sitt arbeid med å bringe store internasjonale artister til byen, som i følge juryen har bidratt til at Trondheim er blitt en av landets fremste konsertbyer.

– Kongresser og arrangement-turisme bidrar til varige verdier og verdifull omdømmebygging av Trondheim og Trondheimsregionen.

Med utvikling av Sverresborg Arena og Granåsen som arenaer for store konsertopplevelser, har de gjort internasjonale artister på høyeste nivå tilgjengelige i regionen.

– Sverresborg Arena fylles flere helger i året med nasjonale og internasjonale stjerner, heter det i begrunnelsen for prisen.

Utsolgte konserter med 35000 besøkende på Bruce Springsteen og Robbie Williams viser at Granåsen har potensiale til å bli landets største konsertarena.

Stein Vanebo i Trondheim Concerts har jobbet med å booke store artister til Trondheim helt siden 1987 da han fikk Bob Geldof til Duedalen. Ikveld ble han sammen med sin makker Kristian Digre hedret som Årets Døråpner av Trondheim kommune og Visit Trondheim.

I 2018 etablerer Trondheim Concert «Dahls Arena», en ny konsertarena med en publikumskapasitet på opp til 20.000.

Arenaen åpnes i juni 2018, samtidig med den nyeatablerte festivalen Trondheim Rocks.

Internasjonal forskning

Ordfører Rita Ottervik delte ut fagprisen, som gikk til fysioterapeut, forsker og professor i bevegelsesvitenskap Jorunn L. Helbostad.

Helbostad er for tiden instituttleder på Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU.

– Jorunn er en Døråpner i ordets beste forstand. Gjennom mange år har hun gått foran og vært pådriver for utvikling på sitt fagområde og bygd opp sin forskningsgruppe og aktivitet på tvers av fagområder. Både på NTNU – i Trondheim – nasjonalt og internasjonalt. Hun er dyktig til å løfte fram andre i sitt arbeid, heter det i juryens begrunnelse.

Formålet med Døråpner-prisene er å utnevne personer som har bidratt til at en kongress/kultur-/idrettsarrangement blir lagt til Trondheim og Trondheimsregione, og prismottakerne blir en del av Trondheimsregionens døråpner-nettverk. Her er det forsker og fysioterapeut Jorunn Helbostad ved NTNU som mottar fagprisen.

Eksempler på områder Helbostad har vært sentral er satsingen på toppidrett ved NTNU – Senter for Toppidrettsforskning, økt satsing på velferdsteknologi, større fokus på geriatri, rehabilitering og bevegelsesvitenskap både i behandling og forskning på NTNU og St. Olav.

Helbostad har også satt Trondheim på kartet gjennom store internasjonale konferanser og hun er også involvert i flere internasjonale kongresser som kommer til Trondheim i årene framover

Hederlig omtale til UKA-17

UKA er Norges største og eldste studentuke som i 2017 kunne feire 100 år.

Uke-sjef Martin Næss tok i mot hederlig omtale på vegne av flere hundre studenter som annenhvert år sørger for å holde UKE-hjulene i gang.

UKA er blitt arrangert i Trondheim annenhver høst siden 1917, og det er ikke uten grunn at den tradisjonsrike studentarrangementet blir kalt Norges største kulturfestival.

UKE-sjef Martin Næss mottok pris og hederlig omtale på vegne av alle de frivillige ildsjelene som satte sitt preg på UKA 2017.

Juryen hadde merket seg dette, og trakk særlig fram UKAs betydning som en viktig møteplass.

– Et svært viktig bidrag til at byen har den status den har som studentby, men også en viktig døråpner for møter mellom studentene, byens næringsliv og befolkning. Gjennom et variert kulturprogram med blant annet ukerevy og konserter med store internasjonale artister, er UKA en møteplass i særklasse.

– En møteplass som hele tiden greid å videreutvikle seg og være relevant i sin samtid, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Løfter fram byen

– Utmerkelsen tildeles personer som har et brennende engasjement og et genuint ønske om å sette sine fagmiljø, sin kultur eller idrett og Trondheim og Trondheimsregionen på kartet, forteller Lisbeth Fallan i Visit Trondheim.

Årets døråpner 2017 skal hedre og løfte frem mennesker som over en lengre periode har jobbet med å markedsføre Trondheim på et nasjonalt og internasjonalt plan.

– Dette er personer som har et brennende engasjement for Trondheimsregionen, og det de alle har til felles er at de er synlig stolte av byen vår og har et genuint ønske om å sette Trondheim på kartet – både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, fremhever Fallan.

Juryen har i år bestått av Rita Ottervik (ordfører i Trondheim), Liv Melleby (konsernbanksjef i SpareBank 1 SMN), Berit Rian (administrerende direktør i Næringsforeningen), Lasse Bardal (konsernstab Avinor og styreleder Visit Trondheim) og May Britt Hansen (reiselivsdirektør i Visit Trondheim).