Fondsparing på 1-2-3

Nyheter: Vi blir alle fortalt at vi må sørge for å sette av penger hver måned på en sparekonto eller bufferkonto. Aller helst burde man sette av penger til begge deler, slik at man både har en buffer dersom noe uforutsett skulle skje, men også at man sparer penger hver måned slik at man ruster seg og sikrer seg for fremtiden.

Når man setter penger inn på en sparekonto har man ofte et begrenset antall uttak fra den kontoen hvert år, og en høyere rente enn på den vanlige brukskontoen. På denne måten kan pengene over tid øke i sum på grunn av rentene.

Sparekonto vs. Fondsparing

Ulempen med denne typen sparing er at summen penger (med unntak av rentene) forblir den samme, og siden vi har relativt høy inflasjon i Norge vil denne summen penger miste verdi over tid. Det kan sammenlignes med produktprisene for ti år siden mot produktprisene i dag. For ti år siden kostet det kanskje 1000kr for den ukentlige mathandelen, mens i dag må man ut med 1300kr for de samme produktene.

Når man derimot sparer i fond vil summen penger svinge hele tiden med markedet, og det vil stige i verdi ettersom inflasjonen fortsetter. Det vil si at verdien på pengene dine opprettholdes gjennom årene samtidig som de potensielt kan skaffe deg et utbytte.

Fondsparing vs. Aksjehandel

Å spare penger i fond vil altså sørge for at verdien på pengene dine ikke taper seg over tid, men det innebærer selvfølgelig også en risiko. Når man skal spare i fond er det viktig å ha is i magen, og en god dose tålmodighet slik at man ikke tar ut pengene igjen når det begynner å gå nedover.

Over tid er sannsynligheten nemlig svært stor for at pengene vil gi et utbytte. Dette er fordi at når man sparer i fond er pengene fordelt utover mange forskjellige aksjer og selskaper, slik at ikke alle pengene er satt på en hest. Dette er forskjellen mot det å kjøpe aksjer der man gjør nettopp det.

I aksjehandel handler det om å finne det riktige selskapet å investere i, og da tar man også risikoen på at disse aksjene stiger i verdi slik at man kan ta ut utbytte når man selger. Fondsparing er derfor et tryggere alternativ når man er ny til investering, og selv om utbyttet stort sett er mindre enn aksjehandel er det et langt tryggere alternativ for sparepengene.