Ottervik snakker seg varm om Tråante 2017  – jubileumsuka som markerer de hundre årene som har gått siden samenes første landsmøte ble avholdt.

– Dette kommer til å bli en ny folkefest på Torvet med mange aktører som setter farge på byen, sier hun.

Trondheim kommune er en av fire eiere av det samiske jubileet og vertsby for en storslått jubileumsuke på Torvet i februar.

–Det er en fin anledning til å lære mer om historien til samene, mange av dem bor jo her i Trondheim og jeg er stolt av at deres kultur og identitet kan bli mer synlig gjennom en slik markering.

Setter farge på byen
Kommunikasjonsansvarlig Johanne Sundby i Tråante 2017 har jobbet med arrangementet siden august i fjor, og ser frem til å vise byen hva den samiske kulturen, historien og språket har betydd, og ikke minst hva de mange involverte aktørene har å by på.

Hun forteller at det jobbes iherdig på tvers av landegrensene og at de venter besøk av mange gjester både fra Norge, Sverige, Finland og Russland.

– På Torvet settes det opp 12 lavvoer som bygges sammen til én, midt i hjertet av Trondheim. Her møter du gjennom arrangementet «Rein – Tråante 2017» produsenter av reinkjøtt og reinkjøttprodukter, og andre samiske mattradisjoner du kan bli bedre kjent med. Det blir tre fantastiske dager med en arena full av liv, lukt og smak, lover hun.

Ordfører Rita Ottervik og Johanne Sundby, kommunikasjonsansvarlig i Tråante 2017.

Vi møter henne sammen med ordfører Rita Ottervik på Torvet på en kald vinterdag i det nye året.

Minusgradene og snøen har lagt seg som nydelige kulisser rundt det som ifølge ordføreren vil bli ett av de aller største høydepunktene i år.

Hvorfor skal byens innbyggere besøket Torvet og de andre arenaene i jubileumsdagene 5.-12 februar?

– Dette blir en unik mulighet til å oppleve samisk kultur og historie, og store opplevelser som vi ikke har tilgang til ellers.

–Det blir alt fra reinkappkjøring og lassokasting til ekte matkultur og gode produkter fra den samiske befolkningen, sier Ottervik.

Hun snakker energisk om programmet som byr på en hel uke med kultur og opplevelser, men som også tar for seg den mørkere siden av samenes historie i de hundre årene som har gått siden samenes første landsmøte ble avholdt.

–Det er en fin anledning til å lære mer om historien til samene, mange av dem bor jo her i Trondheim og jeg er stolt av at deres kultur og identitet kan bli mer synlig gjennom en slik markering, sier hun.

Torvet er hovedarenaen for det som skal skje av folkeliv og aktiviteter, og det er åpent for alle.

Populære samiske artister som Kalle Urheim, Elle Márjá og Jon Henrik Fjällgren holder konserter på Torvscenen. I tillegg inviteres det til en rekke aktiviteter innen samisk kultur og tradisjon.

Tirsdag 7. februar kan du for eksempel oppleve lassokasting på Torvet, og onsdag 8. februar blir det oppvisningsshow med profesjonelle reinkappkjørere samme sted. For å nevne bare et lite utdrag fra det omfattende jubileumsprogrammet.

Fredag 10. og lørdag 11. februar arrangeres samisk mesterskap på Saupstad Skistadion, med reingjeterkonkurranse og langrenn.

Tråante 2017 byr på mange samiske mattradisjoner og smaksprøver i de 12 lavvoene som settes sammen til en på Torvet i Trondheim i februar. Foto: Wil Lee-Wright

Johanne Sundby legger vekt på at svært mange aktører har gått sammen for å forberede de mange arrangementene til dette jubileet.

–Mat fra bålpanner utenfor lavvoene, bokbusser med samisk litteratur, konserter, oppvisninger og folkeliv – Torvet i Trondheim vil stå i sentrum, men også masse annet vil foregå i hele jubileumsuka mange andre steder i byen, sier hun.

Blant annet vil NRK Sápmi & NRK vil lage reportasjer og gjøre intervjuer fra et for anledningen opprigget studio midt i byen.

Større enn Julemarkedet
Ordfører Rita Ottervik mimrer tilbake til store folkefester ved tidligere anledninger, og gleder seg til denne spesielle uka som vil bli enda større enn Julemarkedet i Trondheim.

–Det jeg gleder meg aller mest til selv er å gå ned på Torvet i februar – forhåpentligvis med masse snø! Oppleve det helt spesielle trøkket, stemningen, aktiviteter, lavvoer, salgsboder, det kommer til å være et fargerikt skue! Her kan du komme innom som du er akkurat når det passer, vi gleder oss til en helt spesiell setting med Torvet som møteplass, sier hun.

– Dette er ikke for  samer som kommer til byen for å markere seg selv, det er en happening for hele byens befolkning!

Johanne Sundby forteller på vegne av hele organisasjonen i Tråante 2017 at jubileumsprogrammet også byr på mange  opplevelser for de minste.

–Særlig skolene, barn og unge, har en unik mulighet til å lære om den samiske kulturen og minoriteter generelt, forteller hun.

Det er 100 år siden samene begynte å organisere sitt eget utviklingsarbeid og det har skjedd mange gode ting, til tross at det også har vært mange mørke sider ved deres historie. Mange samer har for eksempel aldri fått anledning til å lære seg sitt eget samiske språk.

Rita Ottervik, hva er du mest stolt av som ordfører av jubileets vertskapsby?

– Det er vel historien om at Trondheim faktisk huset samenes første landsmøte i 1917, og stilte opp for en minoritet. Men også at det er så stor velvilje og entusiasme fra kulturinstitusjoner og andre aktører i byen som stiller opp med åpne armer og sier velkommen; «Vi har husrom for samefolket i dag også – 100 år etter!» Det er jeg veldig glad og takknemlig for.

Avslutningsvis kommer hun med en sterk påminnelse:

– Dette er ikke for samer som kommer til byen for å markere seg selv, det er en happening for hele byens befolkning!