Personer i rusmiljøet i byen kan knyttes til en betydelig del av syklene som stjeles for å finansiere rusmisbruket sitt, ifølge Gikling:

– Vi ser at det stort sett er de lokale vinningskriminelle som står bak tyveriene. Vi har også saker hvor vi ser at omreisende vinningskriminelle er involvert og at syklene blir fraktet ut av landet for videre omsetning.

Tyvegods i eget nabolag

En av mange Trondheim24 har vært i kontakt med er musiker, sykkelreperatør og Lademoen-beboer Erlend Viken.

– Jeg har bodd i denne bygården i fire år og har vært vitne til hva som skjer. Her i min egen bakgård! forteller Viken.

Særlig i sommer da han sov med vinduet åpent ble han ofte vekket av bråk og leven fra bakgården.

– Omtrent hver natt i tre-tida var det aktivitet med mekking og fiksing på sykler, og jeg vet jo at de som holder på er en del av et litt belastet miljø. Det er gjerne rusmisbrukere som holder på – for å skaffe penger til dop, sier Viken.

Erlend Viken bor på Lademoen og har selv vært vitne til en rekke hendelser knyttet til sykkeltyveri.

En av Vikens teorier er at det er bakmenn som står bak og at dette er organisert kriminalitet, noe han har fått bekreftet fra personer i rusmiljøet han selv har snakket med.

– Trondheim er visstnok sykkeltyverienes hovedstad. Her er sykler betalingsmiddel for dop, og sykler stjeles på bestilling fra bakmenn. Det finnes pick-up-spots hvor rusmisbrukere legger igjen stjålne sykler. Disse plukkes opp på jevne henterunder av blant andre varebiler med østeuropeiske skilt, forteller Viken.

– Vi kjenner ikke til at det finnes pick up spots men vi kommer over boder, leiligheter og bakgårder hvor en stor mengde sykler oppbevares, forteller Mona Gikling.

Politiet kjenner ikke til henterunder med varebiler knyttet til utenlandske kjøretøy den siste tiden, men bekrefter at det har vært tilfeller av dette tidligere.

Facebook-etterforskning

Viken er selv sykkelreparatør og har fulgt med på sykkelbransjen i en årrekke.

Blant annet er han aktiv på Facebook-gruppa «Tapt og funnet i Trondheim», hvor han stadig legger ut bilder av sykler som han finner på vei til og fra jobb.

Han har flere ganger tatt vare på sykler for å prøve å finne tilbake til de rette eierne.

– Er ikke dette politiet sin jobb?

– De har altfor lite ressurser. Det er en flaskehals, og de er veldig vanskelige å komme i kontakt med, forteller han av egen erfaring.

Image with visual paralax effect

Erlend Viken følger ofte med på hva som skjer av mistenkelige hendelser i sitt eget nabolag, og har gjort mange egen observasjoner av stjålne sykler.

– Politiet oppfordrer til å tipse dem om observasjoner og hendelser, men hver gang jeg har gjort det får jeg beskjed om å notere rammenummeret og ta med sykkelen til hittegodskontoret – som har åpent en dag i uka fra klokka 0800 og 0930. Det er ikke akkurat en prioritert oppgave fra deres side, virker det som.

Viken jobber hos Sykkelsentralen i Jarleveien 8, som er nærmeste nabo til Jarleveien 10, der det er kommunale boliger for rusavhengige.

Viken har gjort flere ovservasjoner av beboere som bor der.

– Her er det masse som foregår, hver eneste dag. De går jo forbi daglig med spesielt dyre sykler, og hvor de får dem fra aner jeg ikke, forteller han.

Stor økning i Østbyen

Politiet opplever spesielt en økning av antall sykkeltyverier i områdene sentrum, Møllenberg og Østbyen.

– Økningen i Østbyen kan skyldes gjenåpningen av Jarleveien. Politiet har et løpende samarbeid med Trondheim kommune og vi ser i fellesskap på utfordringene dette medfører.

– Flere har rapportert om voldelige episoder i forbindelse med sykkeltyverier? 

– Vi kan ikke si at vi ser en negativ utvikling når det gjelder voldelige hendelser knyttet til sykkeltyveri. Om man blir vitne til sykkeltyveri er anbefalingen om straks å ta kontakt med politiet og unngå konfrontasjoner om personen fremstår som aggressiv.

Politiets tips for å unngå sykkeltyveri

Polititet i Trondheim understreker at det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen for at sykkelen din blir stjålet.

– Sørg for å ha en skikkelig sykkellås, det finnes flere typer solide låser som er FC-godkjent, forteller Gikling.

Hun anbefaler å bruke to forskjellige låser slik at tyven trenger ulik type verktøy.

– Det handler om å gjøre det vanskelig for tyven. Gjør sykkelen mindre attraktiv ved å ta med setet for eksempel, oppfordrer Gikling.

Hun minner om viktigheten av å låse sykkelen til en et stativ eller en stolpe.

– Vær bevist på hvor sykkelen parkeres. Sett sykkelen på et godt synlig sted hvor det er opplyst og hvor det ferdes mye folk, sier hun.

– Og har du mulighet for å sette sykkelen inn om natten, er jo det å absolutt det beste, avslutter hun.

Sykkelen min er stjålet, hva gjør jeg?

– Anmeld til politiet, og sørg for å medbringe rammenummer slik at det blir lagt inn i politiets register og blir søkbart. Da blir sjansen større for at du får igjen sykkelen din igjen dersom politiet finner den.

– Varsle forsikringsselskapet ditt, og meld sykkelen savnet til Falck sykkelregister. Dessuten kan det være lurt å følge med på annonser for sykler til salgs på nett, sier Mona Gikling ved Sentrum Politistasjon.

Polititet anbefaler å vurdere å skaffe seg en billig sykkel i tillegg som kan brukes som transportmiddel til jobb eller skole.

Uansett er det noen forhåndsregler man må ta:

  • Sett sykkelen i bod eller garasje. Spesielt dyre sykler må låses inn
  • Unngå dyre deler som er lette å skru av
  • Registrere sykkelen i Falck sykkelregister.

– Hensikten er å kunne identifisere flere hittesykler slik at en større andel blir levert tilbake til eier, avslutter Gikling.

Følg Trondheim24 på Facebook og Instagram!