FHI tror ny deltavariant i Trondheim vil ta over i hele landet

Nyheter: Koronavarianten som er med på å drive utbruddet i Trondheim, smitter litt lettere enn vanlig deltavirus og vil bli dominerende, antar Folkehelseinstituttet.

Britiske forskere har påvist at varianten har sprer seg lettere enn andre deltavarianter, og det er ventet at varianten vil bli dominerende der. Det samme vil trolig skje i Norge, melder NRK.

– Jeg tror den vil ta over selv om den bare har et lite konkurransefortrinn i forhold til de andre deltavariantene, sier seksjonsleder i Folkehelseinstituttet, Karoline Bragstad.

Det er ikke noe som tyder på at vaksinene biter dårligere på denne varianten eller at den gir mer alvorlig sykdomsforløp.

En av fire tilfeller

I en pressemelding skriver også Trondheim kommune at varianten, som kalles AY. 4.2., er mer smittsom enn tidligere kjente deltavarianter, men ikke mer farlig.
64 prosent av tilfellene av denne varianten er påvist i Trøndelag. Av 81 analyserte prøver i Trøndelag siden 1. oktober, utgjør varianten 26 prosent av prøvene.

– FHI opplyser at de har mange prøver fra Trøndelag til analyse og må avvente de nyeste resultatene for å si om smitteøkningen i Trøndelag er drevet av AY. 4.2., skriver Trondheim kommune i pressemeldingen.

Endrer ikke strategi

Det blir ingen endringer i Trondheims strategi mot smittespredningen som følge av denne varianten.
Det er fra før kjent at deltavarianter kan gi økt smitte blant barn, det gjelder også denne nye varianten.

– Vi ikke har registrert at denne undervarianten fraviker det vi ellers observerer. Vi vet ikke hvilke pasienter som har denne varianten, men den utgjør en firedel av tilfellene i uke 43, uten at vi opplevde forløp som skilte seg ut, sier kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim kommune.