Det er ingen hemmelighet at mote og trender står i fokus når man skal delta på de største festivalene i inn- og utland.

– Først ut er Coachella-festivalen i ørkenen i California. Den er alltid en god indikator for hva som blir årets festivalmote, opplyser motekspert Marianne Jemtegård.

Trenden som kanskje overrasker og begeistrer Jemtegård mest, er «western barbiecore»-stilen. I sommer ruller nemlig den etterlengtede Barbie-filmen med Margot Robbie og Ryan Gossling i hovedrollene ut på kinolerretet.

– Filmen blåser nye sjokkrosa glør inn i fjorårets helrosa barbiecore-trend. Til festivalsommeren er denne trenden paret med en festivalklassiker, nemlig den helamerikanske cowgirl-looken. Western barbiecore mikser neonrosa cowboystøvler, frynsejakker og metalliske hotpants. Dette er stilen for de aller tøffeste, og for de som virkelig vil jobbe med å skape instagramvennlig festivalmote i år, sier Jemtegård.

Ønsker man en look som er mindre ekstrem, er cowboyboots en stor internasjonal trend til sommerkjoler og shorts.

– Spesielt lyse versjoner av bootsene er populært, spesifiserer Jemtegård.

HEKLEDILLA: Cornelia Thorsen elsker å hekle. Nå har hun gitt ut bok med enkle oppskrifter på lekne plagg. Foto: Ole Johannes Ferkingstad / NTB

Netting

– Ellers er nettingstoff, ofte kalt mesh, både med og uten glitter og neon, en brennhet kandidat til årets festivalplagg. Gjerne som tettsittende topp for gutta og som skjørt eller kjole over badetøy for jentene, tipser hun.
Y2K-trenden, med klær fra år 2000 – blant annet plattformsko, vide bukser som henger nedenfor hoftebeinet, godt synlig undertøy og cut outs (klær der deler er klippet vekk) – hadde sin storhetstid i fjor, men gjør seg fortsatt gjeldende.

70-tallet

Nostalgien som driver trender, går nå enda lenger tilbake. 70-tallet er nemlig het festivaltrend i år.
– Det er større fokus på bukser med sleng, åpne skjorter og syttitallsmønster som paisleyprint, store Marimekko-aktige blomster og batikk, forklarer Jemtegård.

En annen 70-tallsklassiker som holder stand, er makramé og heklede materialer – en festivaltrend Jemtegård elsker.

– Du kan være syttitalls-chic i en lang heklekjole med flip flops og fletter i håret, eller kjøre mer sporty stil med heklet crop top og matchende shorts. Heklede klær spiller på flere av tidens sterkeste tendenser, fastslår hun, og ramser opp:

– Først og fremst er heklede plagg en leken flørt med 70-tallets mer ukompliserte atmosfære. I en tid med økonomisk og sosial uro søker stadig flere mot gamle, falmede, solfylte polaroidbilder i jakten på noe trygt og ekte i en usikker verden.

– I tillegg er heklede plagg en perfekt måte å inkorporere trenden med håndlagede, bærekraftige plagg i festivalgarderoben. Å velge hjemmelaget, eller i det minste håndlaget eller second hand, viser at man har et bevisst forhold til klærs miljømessige påvirkning på verden.

Falt for hekling

En som har kastet seg over hekletrenden, er influenser Cornelia Thorsen som i disse dager er aktuell med boken «Hekler». Hun håper den vil inspirere både nybegynnere og mer erfarne heklere. Mange av oppskriftene hennes er enkle – selv lager hun seg gjerne en nytt festivalplagg på én formiddag.
Det var da Norge stengte ned i 2020, og mange nordmenn så seg om etter nye hobbyer, Thorsens oppdaget hekling.

– Det var mye enklere enn jeg hadde trodd, så jeg fikk fort et ganske stort klesskap med egenproduserte plagg. Tidligere hadde jeg prøvd strikking, men det syntes jeg ble vanskelig.

Thorsen har lagt vekt på at alle skal kunne forstå oppskriftene.

– For å gjøre det lettere har jeg laget en oversikt over hva de forskjellige formuleringene betyr. Det er også mulig å skanne en QR-kode for å komme direkte inn til en video der jeg viser hvordan man gjør det, forteller hun.

Hekling er større i utlandet enn i Norge, derfor forklarer Thorsen både engelske og norske heklebegreper.

Miljøperspektivet

26-åringen tror hekling har blitt populært fordi dagens unge er opptatt av miljø.

– Å finne alternativer til å kjøpe nye klær har blitt veldig trendy, fastslår hun.

Når Thorsen er på festival, er det selvsagt egenproduserte antrekk som gjelder.

– Jeg prøver å planlegge antrekket i forkant, men i siste øyeblikk har jeg typisk lyst til å ha på meg noe annet. Heldigvis har jeg skapet fullt av muligheter, smiler hun.