Fem mistenkt for ChatGPT-juks på eksamen

Nyheter: Så langt har elleve studenter ved NTNU blitt mistenkt for fusk etter eksamensperioden denne våren. Fem av dem for bruk av kunstig intelligens.

– Generelt er det nok grunn til å tro at vi ikke kan avdekke alle tilfellene der bruk av KI innebærer fusk. Samtidig er det viktig å understreke at KI kan brukes i ulike sammenhenger i forbindelse med eksamen, skriver Prorektor for utdanning Marit Reitan ved NTNU i en epost til Adresseavisen.

131 mistenkt

I fjor ble hele 131 studenter mistenkt for juks på eksamen ved NTNU på vårsemesteret alene. Dermed har det vært en betraktelig reduksjon i mistenkte fusktilfeller på universitetet.

Nytt av året er at fem av disse tilfellene knyttes til bruk av dataverktøyet ChatGPT, som blant annet kan svare på spørsmål og utforme problemstillinger ved hjelp av kunstig intelligens.

Regelverket på universitetet sier spesifikt at det er forbudt «å generere besvarelse ved hjelp av kunstig intelligens (Chat GPT eller lignende) og levere den helt eller delvis som egen besvarelse».

Ingen av fusktilfellene er behandlet ennå, så hvorvidt det blir fattet vedtak om fusk, blir ikke klart før til høsten.