Farevarsel for snø i Trondheim

Nyheter: Meteorologisk institutt har sendt ut et gult farevarsel for snø i Trondheim.

PS. Les hvordan været blir i resten av landet lenger ned i saken

Ifølge  meteorologene ventes det natt til torsdag synkende temperatur og snøbyger fra vest og nordvest. Lokalt ventes 10-30 cm snø. Det vil nok være store lokale forskjeller i snømengde, mest snø ventes i indre strøk og i fjellet.

annonse

Farevarsel

Farevarselet gjelder for deler av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Meteorologene anbefaler å beskytt sårbare installasjoner og gjenstander som ikke tåler den ventede snømengden og gir videre følgende råd:

  • Beregn ekstra tid til transport og kjøring
  • Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene

Været kan få disse konsekvensene:

  • Sårbar infrastruktur kan bli rammet som følge av snøtyngden
  • Noen reiser vil kunne få lengre reisetid
  • Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold
  • Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier.

annonse

Slik blir været i resten av landet

Ruskeværet har truffet Norge og fører til stengte veier rundt om i landet. I Finnmark er mange veier stengt, mens ei ferje slo hull i en butikk i Ålesund.

I Finnmark er det meste av veier stengt, sa en oppgitt trafikkoperatør til NTB onsdag morgen. I 11-tida er det fortsatt store problemer i trafikken.

– Det er ikke blitt bedre utover dagen. Vi greier ikke ta unna alle telefonene, sier trafikkoperatør Renate Aanes til NTB.

Flere veier blir stengt ut dagen. Den viktige fjellovergangen Sennalandet er blant dem som er stengt.

I Troms går det stort sett fint, men i Nordland begynner det å bli glatt.

– Det har begynt å regne i Vesterålen i Lofoten, så der blir det glatt. Vi får også telefoner fra Bodø-området at det er vanskelig å kjøre der, sier Aanes.

Ferje i butikk stoppet ølsalg

I Ålesund rammet uværet ferja MS Hjørundfjord som lå til kai. Den slet seg og ble feiet rett inn i Kiwi-butikken som lå ved kaia. Butikken fikk et hull i veggen.

– Ingen er skadd, utover veggen på Kiwi-bygget, sier operasjonsleder Tor Andre Gram Franck til Sunnmørsposten.

Butikksjef Marie Valderhaug sier at ulykken får konsekvenser.

– Butikken er åpen, men området er sperret av. Men man får ikke kjøpt øl i dag, siden den hylla ligger på bakken, sier Valderhaug til VG.

Men det er ikke de største problemene på veiene i Midt-Norge.

Kan bli stengt på kort varsel

På Vestlandet blir folk bedt om å følge med på 175.no trafikkmeldinger før de skal ut og kjøre.

Det ble tirsdag morgen innført kolonnekjøring på riksvei 13 over Vikafjellet. En ny vurdering tas klokken 17 tirsdag. Veien over Hardangervidda er fortsatt åpen i 11-tida, men der kan det bli kolonnekjøring på kort varsel.

Tross uværet har det stort sett gått fint på veiene.

– Det har vært litt vann og tre og stein som faller, en bru som har vært stengt på grunn av vind og litt småplukk rundt omkring, sier trafikkoperatør Eirik Elnes.

Fin flyt på Østlandet

Det er foreløpig ikke de store problemene på veiene på Østlandet til tross for litt snø. Men det kan være glattere enn du venter.

Det var frykt for underkjølt regn og veldig glatte veier i forbindelse med uværet onsdag. Men i 11-tida ser det ut til å ha gått fint i trafikken på Østlandet.

– Det har ikke vært noen store problemer som vi vet om, det har gått greit rundt omkring, sier trafikkoperatør Gunnar Dovland til NTB.

Veitrafikksentralen begynner å få meldinger om is og snø på veiene nordover på Østlandet.

Venter glatte veier i sør

– Folk må være våken på underlaget, særlig dette med skiftende temperaturer. Det kan plutselig være glatt selv om det ser bart ut, sier Dovland.

På Sørlandet er det heller ikke store problemer i morgentimene, men det kan bli isete utover dagen når det er varslet regn.

– Foreløpig ser det veldig greit ut. Det er kolonnekjøring på fjelloverganger. I lavlandet går det bra, men det kan bli glatt utover dagen så vi er ute og jobber, sier trafikkoperatør Ole-Martin Kjeldsen.

Stormsenter

Uværet skyldes et stormsenter i Norskehavet som farger Norge i gult, vått og kaldt på kartet.

Meteorologene har delt et kart i sosiale medier , som illustrerer hvordan været skaper problemer i Norge. Så godt som hele Norge er dekket av et farevarsel på gult nivå.

– Det er et stormsenter ute i Norskehavet som gir mye vær i hele landet i dag. Det er sånn det kommer til å fortsette videre utover dagen i dag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.