Saken er først publisert av trondheim2030.no
Får bruktbutikken Transit viljen sin, blir det like vanlig å pante en stol som å pante en tomflaske.
– Målet vårt er å redde det som reddes kan. Brukbare møbler bør ikke kastes, men brukes om igjen, akkurat som panteflasker, sier Robert Leite, reparatør og transportør i bruktbutikken Transit.
Leite er i ferd med å hente ut møbler som studenter som har forlatt byen, ikke lenger trenger. I en konteiner midt i studentbyen samler Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) møbler fra utflyttede studenter. Nyoppstartede Transit overtar så ansvaret for møblene.
Vintage-jakt
Noen uker senere, når august er godt i gang og ferske studenter har inntatt byen, er vi tilbake på Moholt. Denne gangen er bruktmøblene stilt ut for salg, under Transit sitt arrangement Furnifest.
Inne i et av teltene som huser bruktmøbler og ting, treffer vi Sofie Verschraegen (19) fra Belgia. Hun flyttet inn på Steinan studentby dagen før og ser nå etter møbler til den romslige hybelen sin.
– Jeg liker vintage, særlig 1920-tallet. Jeg har funnet to lenestoler som er fine og behagelige. De vil jeg kjøpe, sier hun og viser fram to godstoler i gammelrosa velur.
– Jeg er veldig opptatt av miljøet og unngår i det lengste å kjøpe nytt hvis jeg kan kjøpe brukt. Dessuten er det jo penger å spare, sier hun fornøyd.
Ved et stort bord fylt med ting og tang, treffer vi en annen 19-åring, Victoria Dontsova. Hun er også ny i byen, innflyttet fra Bergen, og jakter etter noe som kan gjøre hybelen hennes mer personlig.
– Jeg ser etter noe som kan bidra til at hybelen min blir koseligere, noe pynt rett og slett. I tillegg trenger jeg noen praktiske ting, som en vannkoker, sier den ferske trondheimsstudenten.
I salgsteltet treffer vi også en av initiativtakerne til både arrangementet og bruktbutikken Transit, Randi Bakken.
– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for det som er brukt og har i mange år jobbet innen design og produktutvikling. Ideen til Transit fikk jeg i fjor, da jeg jobbet for Fretex med produktutvikling, forteller Bakken.
Fant gull: Belgiske Sofie Verschraegen fant gamle møbler som hun kan innrede hybelen sin i Trondheim med. – Disse var kjempefine, og det er supert at Transit kan levere møblene, sier hun. Foto: Unni Skoglund
Ny design på gamle møbler
Foreløpig jobber de på dugnad, men på sikt håper de å kunne hente ut lønn fra butikken. I tillegg til å selge bruktmøbler, reparerer Transit en del skadde møbler, og redesigner enkelte godbiter. Randi viser fram tre furustoler som hun har omskapt til et stilig, femseters rundt sittemøbel.
– Furu er et fantastisk materiale, som fortjener en renessanse. Ved å male og bygge om enkelte møbler, håper vi å kunne inspirere både studenter og andre, til å se verdien i ting som har levde liv bak seg, sier hun.
Transit har lokale i Kjøpmannsgata i Midtbyen og åpner butikk her i september. Bedriften har også en snekker og en sveiser med på laget. På sikt ønsker de å holde kurs for å lære interesserte om hvordan de kan gi gamle møbler nytt liv og ny funksjon.
– Miljøengasjementet er en av drivkreftene for at vi gjør dette. Bruktbutikkene som finnes i Trondheim i dag, har ikke kapasitet til å ta i mot alt som privatpersoner og bedrifter kvitter seg med. Alt for mye blir kastet. Vi er svært fornøyd med å ha SiT som samarbeidspartner, og ønsker at enda flere kontakter oss, og dermed bidrar til at søppelberget blir mindre, sier Randi Bakken.
Penger til Furnifest
Trondheim kommune (Miljøenheten) har gitt Transit 50 000 kroner i oppstartsmidler og støttet Furnifest med 58 000 kroner.
Hanne Aaserud, rådgiver på Miljøenheten, klima og samfunn, sier at det hvert år kastes store mengder møbler, utstyr og inventar som ofte kunne fått forlenget brukstid.
– I det store miljøregnskapet er dette et betydelig problem. Hver ting vi kaster representerer et klima- og ressursfotavtrykk. Råstoffer, kjemikalier og energi har inngått i produksjonen av dem, og ofte er de transportert langt. Tiltak i bysamfunnet som kan styrke gjenbruket og sørge for at ressurser forblir i økonomien lengst mulig er derfor svært velkomne, poengterer Aaserud.
Miljøet som drivkraft: Randi Bakken, daglig leder i Transit, viser fram sittemøbelet hun har lagd av tre gamle furustoler. Ved hjelp av spiler, maling og en god idé har hun gitt gamle møbler en ny funksjon og et nytt liv. Foto: Unni Skoglund
Hun forteller at kommunen i år har testet ut en egen tilskuddspott for tiltak som fremmer gjenbruk, ombruk og reparasjoner. Det er fra denne potten Transit og Furnifest har fått midler. Flere andre, gode innbyggerinitiativ har også fått pengestøtte.
– I tillegg har vi også styrket utlånet av verktøy på biblioteket med to nye filialer, og vi finansierer en stilling som skal fremme kurs i fiksing og reparasjoner på bydelsbibliotekene, sier Aaserud.
Hun trekker også fram Trondheim Renholdsverk sin populære gratisbutikk Bruk Om på Heggstadmoen. Dette er også et tiltak som kommunen har satt i gang for å fremme gjenbruk.
– Det koster ofte lite å erstatte brukte ting med nye, og vi har gjort det til en vane å fornye oss ofte. Vi ønsker å stimulere til at flere av oss blir litt smartere forbrukere, der vi tar vare på det vi har og gjenbruker i stedet for å bruke og kaste, sier Aaserud.