Få til en sommerferie til tross for trangt budsjett 

Nyheter: Når sommeren står for dør, pakker nordmenn kofferten for å unne seg gode soltimer i varmere strøk. Selv i trange økonomiske tider har undersøkelser vist at nordmenn kommer til å bruke nesten 10 000 kroner mer på sommerferien, sammenlignet med 2023.

Vi har tatt en prat med Olle Pettersson fra Finansplassen for å se nærmere på nordmenns forbruksvaner og reiselyst.

Sydentur for alle penga

Det å unne seg en tur til varmere strøk når sommeren ringer inn, er høyt på prioriteringslisten for nordmenn. Norsk Gjeldsinformasjon har kommet med skyhøye tall på gjeldsfronten, men likevel ser det ikke ut som nordmenn generelt er bekymret over sin egen økonomi. I bankene er det ingen store tapstall på misligholdte boliglån, for eksempel. Selv om det er perioder hvor det kanskje føles trangt, vet vi nordmenn at når sola skinner slipper vi alle tanker vi har for å unne oss et øyeblikk av det gode liv. Og det er kanskje akkurat derfor så mange drar til Syden med forbrukslån: der er det alltid solgaranti på sommeren.

– Et forbrukslån er ikke skadelig i seg selv, og de aller fleste ser ut til å ha god tilbakebetalingsevne etter tall fra bankene. Så lenge det er mulig å betale tilbake det man låner, er det nesten som å få forskudd på lønna. Det aller viktigste i sommer vil nok være å finne et sted utenfor eurosonen, sier forbrukerøkonom Olle Pettersson.

Han spesialiserer seg på å hjelpe nordmenn å finne gunstigste forbrukslån, for å få økonomien til å gå rundt, men også for å unne seg litt ekstra dersom det er behovet til kunden. Han har selv vært flere ganger i Albania, som er et billig land hvor man får mye for pengene.

Gode tips til ferien

Flere reiseglade nordmenn har fått øynene opp for Albania, hvor de bruker sin egen lokale valuta lek. I turistområdene vil du kunne bruke euro, men for nordmenn vil det rimeligste bli å ta ut lokalvalutaen lek. Tyrkia, Kroatia og Ungarn kan også være gode alternativer, da dette er tre andre land som kun ligger en kort flytur unna og ikke bruker euro som hovedvaluta.

– Jeg vil anbefale alle å benytte kredittkort på ferie med ulike vekslingskurser. Dette kan være til god hjelp hvis du går på en smell under ferieoppholdet, spesielt dersom kronen stiller seg svakere til lokale valutaer. Det kan være med på å balansere hverdagsøkonomien når dere vender hjem, slik at du heller kan sette opp en betalingsplan med banken uten at det går direkte utover privatøkonomien med én eneste gang, tipser Olle Pettersson.

Dette ser det ut som mange nordmenn allerede sverger til. Ved å bruke kredittkort i utlandet vil du unngå økonomisk krise dersom kortet blir stjålet eller du opplever svindel.

Hvis du vurderer å dra på ferie, er det enda ikke for sent å bestille. Så mange som 46% av nordmenn har i en fersk undersøkelse uttalt seg om at ferie er en viktig prioritering, selv om den har blitt dyrere som følge av en svekket kronekurs og høye renter i hverdagen. Forbrukerøkonomer sier det ikke er lurt å vente på at kronen skal bli sterkere eller rentene lavere. Hvis du har bestemt deg for å unne deg selv en ferie, bør du bestille før prisene stiger enda mer. Som et aller siste råd kan det være lurt å ta til ettertanke hva dere som husholdning egentlig har råd til. Det kan være godt å unne seg en ferie, men kanskje se om dere kan bli enige om et litt rimeligere alternativ enn et fem stjerners all-inclusive. Ved å unngå å bestille den mest luksuriøse turen, vil det bli enklere å betale det tilbake hvis dere reiser med forbrukslån.