– Vi har jo kommet i den alderen at det er naturlig å begynne planleggingen av pensjonisttilværelsen, sier Sverre A. Evensen (65) som sammen med kona Else Evensen (61) tar imot Næringslivsavisa i butikklokalene i Søndregate 27.
Endelig punktum
Dermed settes punktum for snart 140 års handels-og håndverkshistorie i Trondheim. Evensen har gjennom fem generasjoner forsynt kvalitetsbevisste kvinner ( og noen menn) med pelskåper, skinnluer og andre skinnprodukter.
Evensen kan huske tider da det var 7-8 bunntmakere i sving med nål, trå og buntmakerkniv i Trondheim sentrum. Selv gikk han i lære hos sin far, som i sin tur gikk i lære til oldefaren. Etter at Evensen legger ned, trolig i løpet av året, er det bare en buntmakermester igjen i Trondheim sentrum: Emil Gätzchmann i Dronningensgate.
Nedleggelsen skjer ikke uten et visst vedmod:
– Klart, det blir rart å slutte med dette, sier Evensen, som forteller at han ikke har tenkt å legge nål og tråd på hylla for godt:
– Jeg elsker håndverket mitt, og er fortsatt veldig flink med nål og tråd om jeg skal si det selv! Derfor vil jeg etablere meg med verksted hjemme og vil fortsatt betjene mange av mine faste kunder. Noe må man jo holde på med, sier han, og legger til at det skal bli godt å tilbringe mer tid på familiehytta i Tydalen.
For få år siden, så det ut til at sønnen og buntmakeren Andreas Evensen (34) skulle føre butikken videre. Slik ble det ikke. Men håndtverket føres videre av den nye generasjonen Evensen, om enn ikke i Trondheim:
– Andreas har etablert seg med kone og barn i Kongsberg, og bruker sin bakgrunn og kompetanse på Kongsberg Defense & Aerospace. Det handler om tilpasninger av de nye jagerflyene, sier Evensen.
Som må sies å være et bevis på at tradisjonelle håndverksteknikker kan finne sin plass i et høyteknologisk og moderne samfunn.
PS. Bygården i Søndregate er lagt ut for salg med en prisantydning på 7,5 mill, og megles av Creto Næringsmegling.