Stortingspresidenten møtte de parlamentariske ledere på Stortinget torsdag formiddag.
– Vi har drøftet om jeg skal holde en redegjørelse for Stortinget hvor jeg forteller historien jeg nå har fortalt til de parlamentariske lederne. Det var det ikke noe stort ønske om. Men vi ble enige om at jeg skal gi et grundig skriftlig svar, sa Eva Kristin Hansen (Ap).
Legges opp til å bli offentlig
Stortingspresidenten har beklaget og sagt at hun misforsto pendlerboligreglene. Den skriftlige redegjørelsen til Stortinget kommer i løpet av torsdag. Det legges også opp til at den vil bli offentlig.
– Jeg har vært på tilbudssiden og sagt at jeg kan gå på Stortingets talerstol og redegjøre, brette ut familielivet mitt og fortelle hvorfor jeg kjøpte meg den og den boligen, men det var det ikke ønske blant de parlamentariske lederne om, sier Hansen.
Det var tirsdag at Adresseavisen avslørte at Hansen kan ha brutt reglene for Stortingets pendlerboliger.
Venter til redegjørelsen kommer
Høyres Trond Helleland sier diskusjonen rundt hvorvidt stortingspresidenten har partiets tillit vil komme først etter redegjørelsen hennes.
– Det er ikke avklart før hun har gitt skriftlig redegjørelse, da vil den diskusjonen komme opp. Ting må skje i riktig rekkefølge. Selv om mediene gjør en viktig jobb, kan ikke Stortinget basere seg på mediesaker. Vi må forholde oss til saker som genereres her, blant annet gjennom skriftlige redegjørelser, sier Helleland til NTB.
Venstre-leder Guri Melby understreker at hun vil ha alle fakta på bordet for å kunne avgjøre om Eva Kristin Hansen har tillit.
– Presidentskapet må finne en egnet form for å gi partigruppene alle fakta. Det skal vi få, så må vi se på den redegjørelsen. Det er altfor tidlig å konkludere på tillitsspørsmålet, og hva som skal skje videre, sier Melby til NTB.
Ikke avgjort
SV-leder Audun Lysbakken sier at tillit blir et tema i Stortinget, men at partiet foreløpig ikke er kommet dit.
– Vi har selvfølgelig som utgangspunkt at vi har tillit til den presidenten vi har valgt. Dette er en sak vi går inn i, og ser på opplysningene som kommer, både knyttet til hennes sak og hvordan vi skal rydde opp i dette, sier Lysbakken.
Heller ikke Frp har tatt en avgjørelse, ifølge partileder Sylvi Listhaug.
– Vi skal la henne få svare, og jeg ønsker at gruppa vår skal få diskutere saken, så skal vi komme tilbake til det, sier hun.
Både enkeltsaker og regler
Enkeltsakene om stortingspolitikere som har misforstått reglene om pendlerbolig, skal bli fulgt opp, lover Stortingets visepresident.
– Det har vært en del saker, ikke fryktelig mange, med veldig forskjellig innhold. De vil bli fulgt opp. Vi skal komme tilbake til akkurat hvordan vi skal gjøre det, sier Svein Harberg (H), visepresident på Stortinget.
Han sier det ikke er klart om det blir Riksrevisjonen eller eksterne aktører som skal følge opp sakene, men at det skal avklares snart.
Et eget utvalg skal se på hvordan reglene for pendlerboliger for stortingsrepresentanter skal være i framtida. Det skal ledes av Therese Johnsen, som blant annet har vært ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen.
Partiene på Stortinget tar også et kraftig oppgjør med Stortingets administrasjon, som ville legge Hansens sak til side. De har nå gitt mandat til en gransking av alle pendlersaker bakover i tid.