Et trøndersk øleventyr er over – landets eneste gravitasjonsbryggeri er en saga blott

Nyheter: Ølkranene stenges på Marienborg.

– Dette er forferdelig trist. Vi har lagt ned så mye energi og så mange arbeidstimer på To Tårn, men så gikk det dessverre ikke. Håper er likevel at vi kan finne en ny eier til bryggeriet, sier Børge Barlindhaug som er gründer og daglig leder i bryggeriet To Tårn, til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR)

To tårn har holdt til i det gamle vann- og sandtårnet på Marienborg i seks år.

To Tårn har produsert over 70 ulike ølsorter, men produksjonen har nå stoppet opp.

Vanntårn

Den karakteristiske bygningen på Marienborg som huser bryggeriet fungerte opprinnelig som vanntårn og sandtårn for de gamle damplokomotivene som stoppet for påfyll rett ved siden av.

Bryggeriet er Norges eneste gravitasjonsbryggeri. det vil si at bryggetårnet er delt i tre etasjer adskilt med tunge gittergulv i stål.

En solid stigetrapp i veggen gir adgang til hvert nivå og til hver enkelt del av bryggeprosessen. Etter at mesken i tredje etasje er ferdig, går den veien ned til andre nivå hvor ølet blir tilsatt gjær og får godgjøre seg i fire gjæringskar – hver på 1100 liter. Til slutt kommer den ferdige varen ned til bakkenivå.

I rommet som forbinder de to tårnene har bryggeriet etablert et eget selskapslokale der de tok  imot grupper med øl-entusiaster og andre interesserte.

Det ble arrangert alt i fra pubkvelder til sammenkomster for bedrifter og vennegjenger. Gjestene fikk vite hvordan ølproduksjonen vår foregikk, og ble tatt med på omvisning der de fikk om historien til tårnene. Og selvfølgelig en smak på godsakene.