Vedum er på landsmøtet i Trondheim: – Jeg har fått MS

Nyheter: Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, kom med nyheten under sin tale på Senterpartiets landsømte i Trondheim fredag morgen.

PS. Saken oppdateres

Han delte historien i en svært personlig og åpen tale til landsmøtet i Trondheim fredag.

Våren 2020 fikk han et anfall hjemme og ble veldig dårlig.

– Jeg kjente at kroppen snurret rundt, alt ble verre og til slutt visste jeg verken opp eller ned på noe. Jeg ble liggende på baderomsgulvet, sa han.

Kona fant ham og ringte legevakta. Det endte med at Vedum ble fraktet til sykehus i ambulanse.

Utover våren og sommeren fikk han gjentatte anfall. Etter flere undersøkelser i helsevesenet fikk han beskjed av legen om at han har MS.

– Det var en krevende beskjed å få, sa han.

Lettelse

Våren 2021 begynte situasjonen å roe seg, og han ble gradvis i bedre form. Han fortalte om en kontrastfylt valgdag i september 2021.

– Valgdagen begynte jeg i en MR-maskin på Hamar, fortalte han.

Etter å ha begynt på medisiner sier Vedum at han etter alle praktiske formål nå ikke merker noen ting av sykdommen.

– Det er en enorm lettelse.

Roses for åpenheten

MS-forbundet hyller Vedums åpenhet.

– Først vil jeg uttrykke omtanke overfor at han har fått MS. Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få for jobb og privatliv, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen.

Vedums åpenhet vil ha mye å si for personer med MS, tror han.

– Han viser at det er mulig å inneha en krevende jobb selv om man får MS. Det krever mot å stå fram i den posisjonen han innehar, sier Fredriksen.

Viktig med et fellesskap

– Hvorfor forteller jeg dette? Fordi når vi er som mest sårbare, er vi mest avhengige av fellesskapet. Alene var jeg hjelpeløs, men på grunn av fellesskapet som stilte opp, klarte jeg å komme meg gjennom dette, sa Vedum i talen sin.
Han takket sykepleierne og legene som hjalp han, og understreket hvor viktig det offentlige helsevesenet er.

– Det siste året er det mange som har kjent på sårbarhet i det norske samfunnet. Det har vært et krevende år for mange. Svaret vårt er fellesskap, sa han.

Fakta om MS:

Multipel sklerose (MS) er en kronisk autoimmun sykdom som påvirker sentralnervesystemet (CNS), som består av hjernen og ryggmargen. MS skyldes skade på myelin, det beskyttende belegget som omgir nervefibrene, og kan føre til en rekke symptomer, inkludert muskelsvakhet, nummenhet, koordinasjonsproblemer og synsforstyrrelser.

Det er ingen kjent kur for MS, men det finnes flere behandlingsalternativer som kan bidra til å redusere alvorlighetsgraden og hyppigheten av symptomene. Noen av disse behandlingene inkluderer immunterapi, steroider og symptomatisk behandling som lindrer spesifikke symptomer.

MS kan være en utfordrende og livsendrende sykdom, men med riktig behandling og omsorg kan pasientene leve et fullt og tilfredsstillende liv. Det er også viktig å ha en sterk støttegruppe og søke profesjonell hjelp for å håndtere både de fysiske og følelsesmessige utfordringene som følger med sykdommen.