Søndag arrangerte «Gjengen i ryggen» et solidarisk adventsarrangement for store og små i Glassgården på Dronning Mauds Minne.

Med Rune Nilsson som konferansier og auksjonarius var det duket for en storstilt innsamlingsaksjon og et tett program med aktiviteter, teater, konserter, kåseri, foredrag og kunstauksjon.

Og et bredt utvalg av mat og drikke, kaffe og kaker og andre godsaker.

Lille verden

Gjengen i ryggen er en aksjonsgruppe som backer Marit Heldal i hennes arbeid med å lage en barnehage midt i en flyktningeleir på øya Lesvos i Hellas.

Pengene går til drift av barnehagen Mikros Dounias (lille verden) i Lesvos Solidarity Refugee Camp i Hellas, som Marit Heldal egenhendig var med på å starte opp i oktober.

Høgskolelektor ved Dronning Mauds Minne, Marit Heldal snakket om barnehagen hun har vært med å bygge i en flyktningeleir i Hellas.

– Det startet med at jeg var der på besøk i jobbsammenheng for snart to år siden, og siden har det ballet på seg, for å si det sånn, forteller Marit Heldal med et lunt smil.

Barnehagen åpnet i oktober og nå håper Heldal å få samlet inn nok penger til å lønne de to som jobber der på heltid.

Siden har hun vært mange turer til Hellas og flyktningeleiren Lesvos Solidarity Refugee Camp i Hellas der hennes nye greske venner Katharina og Yannis jobber med det som etterhvert har blitt Heldals hjertebarn:

En naturlekeplass og en barnehage hvor greske barn går sammen med barn fra flyktningeleiren.

Barnehagen åpnet i oktober og nå håper Heldal å få samlet inn nok penger til å lønne de to som jobber der på heltid.

Image with visual paralax effect

Greske Katharine jobber i barnehagen Mikros Dounias (lille verden) i Lesvos Solidarity Refugee Camp i Hellas.

Giverglede

Høgskolelektoren ved Dronning Mauds Minne har fått med seg en kjernegruppe på femten personer som har jobbet jevnt og trutt med planleggingen av søndagens solidaritetsaksjon.

– Hele arrangementet er mye mer profesjonalisert nå enn da vi gjorde dette for første gang i fjor, forteller primus motor Marit Heldal.

Etter innsamlingen i fjor skjønte hun fort at hun ville trenge flere personer til å bære ansvaret for en så stor dugnad.

– Jeg tenkte at dette skulle bli større, men jeg hadde aldri drømt om at det skulle komme inn så mange gaver!

Image with visual paralax effect

Marit Heldal. Fornøyd prosjektleder etter en innbringende kunstauksjon. Ved siste opptelling søndag kveld hadde aksjonen fått inn kr 280.000. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

Da gjengen begynte å jobbe med arrangementet allerede tidlig i 2017 fikk  de fort erfare at det ikke skulle bli vanskelig å få med seg sponsorer og samarbeidspartnere.

Det har vært en fantastisk innsats- og giverglede fra både private og bedrifter rundt om i byen.

– Listen over gaver og donasjoner er så lang at man blir varm i hjertet av mindre, het det på Facebook-siden til arrangementet før det hele startet.

Både Heldal selv, «Gjengen i ryggen», barnehagen og ikke minst solidaritetsauksjonen har fått mye oppmerksomhet i høst. Det har blant annet ført til at Marit Heldal har blitt foreslått og nominert til «Årets Trønder 2017».

Raushet og dugnad

Marianne Meløy åpnet aksjonen søndag med et veltalende kåseri  om kultursjokk, bygdeoriginaler og det første møtet mellom nye landsmenn og lokalbefolkning, alt inspirert av sin egen barndom på ei øy i Nord-Norge.

– Vi lever i utkanten av Europa, men solidariteten har vi med oss, sa hun og oppfordret til å gi så det monnet denne søndagen.

Image with visual paralax effect

Marianne Meløy åpnet søndagens innsamlingsaksjon med et saftig kåseri i kjent stil.

– Hvorfor skal vi være ekstra rause idag? spurte konferansier Nilsson fra scenen.

– Fordi barnehagen trenger sårt mer infrastruktur, som toaletter, strøm og varmt vann, fortalte Marit Heldal til en lydhør forsamling, som også fikk en videohilsen fra greske Katharina.

– Takk for at dere hjelper oss, dere er våre venner i Norge, sa Katharina på video fra Lesvos.

Søndag kveld ble det klart at innsamlingsaksjonen hadde samlet inn nærmere 300.000 kroner og det sikrer lønn til to stillinger i den nyåpnede barnehagen.

Marit Heldal er overveldet og glad.

Solidaritetssøndag med «Gjengen i ryggen» from Trondheim24 on Vimeo.

Jeg er lykkelig over at «Gjengen» kan bidra med lønn til to fantastiske lærere i Mikros Dounias i et år fremover! De skal slippe å bekymre seg for neste måned når det gjelder livsopphold, og det skulle bare mangle!

– Den jobben de to gjør er så viktig for barna i Mikros Dounias – og for alle.

– De er supre rollemodeller – for oss alle sammen, fortalte Heldal til Trondheim24.no sent søndag kveld.

Lyst til å bidra?

For deg som ikke kunne komme idag, er det mulig å gi et bidrag likevel.

Vipps til 140933 eller sett penger inn på konto nummer 1503 98 61981.

– Alle som vil, kan bli en av gjengen! Vi trenger flere som vil bidra, avslutter Marit Heldal.

Se flere bilder her:

Jo Sverre var en av artistene som deltok på solidaritetsdagen for barn på flukt søndag kveld. Låta «Ka om» handler om flyktningekrisen i Europa.
Marit Heldal sammen med konferansier Rune nilsson rett før kunstauksjonen skulle starte – til sammen 48 bilder hadde blitt donert til «Gjengen i ryggen».
Greske Katharine jobber i barnehagen Mikros Dounias (lille verden) i Lesvos Solidarity Refugee Camp i Hellas.
Image with visual paralax effect

Marit Heldal på scenen sammen med konferansier og auksjonarius Rune Nilsson.

Marit Heldal tett fulgt av videoreportere fra NRK. – Jeg hadde ikke trodd at dette skulle bli så stort, sier Heldal.
Elever ved Dronning Mauds Minne fremførte Dukketeater for de minste. Her et lite utdrag fra stykket «En fortelling helt på vidda (et samesagn)».
Image with visual paralax effect

En av dukkene fra forestillingen «En fortelling helt på vidda», som 2.klasseelever ved førskoleærerutdanninga har laget.

Image with visual paralax effect

Lege og musiker Olaf Dimitri Røe bidro fra scenen med gresk musikk. – Jeg er ekstra stolt – og veldig rørt – over å være både gresk og norsk på en dag som idag, sa han fra scenen på Dronning Mauds Minne.

Marit Album Kvernmo er en av mange ildsjeler i «Gjengen» og hadde blant annet ansvar for loddsalget i kafeen.
Sverre Brandhaug bidro med «Sverres pølsebod» der utsalgsprisen var kr 20,- men der du selv kunne velge hva du ville gi i skåla han hadde satt frem.
Image with visual paralax effect

Søskenparet Mia og Ida Album Kvernmo hjalp til i basarboden, der det vanket mange flotte premier.

Kunstauksjonen var det store høydepunktet under søndagens aksjon. Svært mange flotte kunstverk hadde blitt donert, blant annet fra Edith Lundebrekke, Håkon Gullvåg, Ståle Gerhardsen, Grethe By Rise, og mange andre.
Mange kjente kunstner i Trondheim hadde gitt et bilde til aksjonen.
Image with visual paralax effect

Svært mange hadde tatt turen til Dronning Mauds Minne for å støtte opp om solidaritetsdagen for barn på flukt.

Brødrene Morten og Espen koste seg sammen med besteforeldrene sine – her fra en liten pause i kafeen.
Gunnhild Gjøsund Kleppen (13) hjalp til på markedet der du blant annet kunne få kjøpt håndsydde vesker som er laget av materialer fra brukte redningsvester, og produsert av frivillige i flyktningeleiren i Lesvos.
Image with visual paralax effect

Elin Valvatne og Marit Album Kvernmo er tre av medlemmene i «gjengen» som søndag arrangerte solidaritetsdag for barn på flukt. Inititativtaker Marit Heldal i midten. – Alle som vil, kan bli en av gjengen! Vi trenger flere som vil bidra, sier de tre engasjerte damene som har lagt ned hundrevis av dugnadstimer for å få alt på plass til den storstilite auksjonen søndag.