Ekstremværet Cora rykker inn over Midt-Norge

Nyheter: Saken er oppdatert med flyinnstillinger og stengte fjelloverganger

De neste timene vil vinden være på sitt kraftigste i Trøndelag og på Helgeland som følge av ekstremværet Cora.

I Møre og Romsdal er ekstremværet nå over.

– Den kraftigste vinden er nå over i Møre og Romsdal, og ekstremværet Cora avsluttes for dette området, meldte Meteorologisk institutt ved 11.30-tiden søndag. I fylket blåser det vestlig stiv til sterk kuling på kysten og full storm i fjellet i nord, opplyste meteorologene.

I Trøndelag og sør på Helgeland vil vinden vil være på sitt kraftigste de neste timene. Det er ventet vinkast mellom 35 og 45 meter per sekund og lokalt vanskelige kjøreforhold flere steder her. Det kan bli kortvarig orkan på kysten.

Flere steder i Trøndelag merkes nå vindkastene godt. I Namsos har et tak blåst av en lagerbygning ved et industriområdet i sentrum, og i Flatanger meldes det om løse takplater på hus i Lauvsnes.

977 husstander er uten strøm i fylket, ifølge TrønderEnergi. 824 av disse husstandene er i Trondheim.

Statnett opplyser at de har økt sin beredskap som følge av uværet og vil følge utviklingen tett.

Flere fjelloverganger er stengt og fergesamband innstilt. På Værnes er foreløpig to SAS-avganger innstilt som følge av uværet.

– To avganger er innstilt i forbindelse med Cora. Vi har lagt ut informasjon på nettsidene om at det kan komme forstyrrelser i flytrafikken på grunn av ekstremværet, sier pressekontakt Tonje Sund i SAS til Adresseavisen.

Avgangene det gjelder er SK351 til Oslo klokken 10.30 og SK4159 til Bergen klokken 12.05

– Det er meldt vinder opp mot 68 knop. De to flyavgangene henger sammen med tidspunktet for når uværet er forventet treffe området, sier Sund.

La bilen stå

Ekstremværet merkes også i fjellet, og Vegvesenet oppfordrer folk til å la bilen stå søndag formiddag.

– Folk bør ikke oppholde seg ute, man bør ikke planlegge å være i fjellet søndag, sier Selberg.

Flere fjelloverganger er stengt, blant annet Strynefjellet og riksvei 13 over Vikafjellet. På riksvei 7 over Hardangervidda er det innført kolonnekjøring søndag morgen.

I tillegg til den kraftige vinden har Cora med seg nedbør. Temperaturen avgjør om det kommer snø.

I tillegg til ekstremværvarselet er det også utstedt obs-varsler om kraftig vind i Sogn og Fjordane, Buskerud, Oppland og Hedmark. Obs-varsler om vanskelige kjøreforhold gjelder for Sogn og Fjordane, fjellet i Sør-Norge og Helgeland.

Stormfullt

Meteorologisk institutt oppgraderte lørdag formiddag uværet som er ventet til ekstremvær. De varsler vindkast opp mot 35–45 meter per sekund. Møre og Romsdal får full storm og til dels sterk storm, mens Trøndelag får sterk storm og kan hende kortvarig orkan langs kysten.

Vinden øker tidlig søndag morgen til sørvest sterk storm i Møre og Romsdal. Fra formiddag avtar vindstyrken til vestlig liten til full storm, som dreier nordvest og minker fra ettermiddagen.

I Trøndelag varsles det søndag morgen økning til sørvest sterk storm utsatte steder. På formiddagen dreier vinden til vest og nordvest sterk storm. I ettermiddag minker dette gradvis, først i sør.

I Helgeland lenger nord øker vinden til nordvest sterk storm utsatte steder. Sent ettermiddag minker vinden gradvis. Områdene sør for Sandnessjøen er mest utsatt.

Både i Trøndelag og Helgeland vil vinden kombinert med snø gi lokalt vanskelige kjøreforhold.

Orkan

Vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt ber folk få inn løse gjenstander i berørte områder.

– Hvis noen har båter ute, bør de feste dem veldig godt, for det vil blåse vanvittig, advarer han.

Politiet i Trøndelag øker beredskapen søndag. Operasjonsleder Stig Roger Olsen sa til NRK lørdag at de gjennomgår sine beredskapsplaner og vil ha folk på plass i flere lensmannskontorer søndag.

Orkan er definert som vind med mer enn 32,6 meter per sekund i gjennomsnitt over en ti minutters periode.

– Prognosene sier at det kan bli helt opp i orkan styrke ute ved kysten i Trøndelag. Det er ikke så ofte vi ser det i prognosene, men dette er et lite hissig lavtrykk, og de kan være uforutsigbare, sier Selberg.

Stormsenteret vil fortsette østover og raskt avta i styrke. Vinden vil først avta i Møre og Romsdal og sist nord i Trøndelag og Helgeland.

Søndag kveld er stormsenteret ventet inn over Bottenviken.