Ekspertens rosévin-tips: Latterlig lav pris for strålende kvalitet!

Nyheter: Sommeren er på vei, og da er det rosévin som gjelder. Her får du ni knallgode kjøp på boks, pose og flaske.

Knut-Espen Misje er en av landets mest erfarne vinanmeldere og vinkelnere. Han har 11 års fartstid som NTBs vinanmelder, og han har utdannet vinkelnere og drevet restauranter i en årrekke. I dag driver han to vinbarer i Stavanger og er trener for Norsk Vinkelnerlandslag.

Her får du hans beste tips om rosevin:

Montrose rosé 2022

Kr 479,90 / Varenr. 9772506 / Distrikt: Pays d’Oc, Frankrike / Basisutvalget / Bag-in-box, 3 liter = kr 159,97 per liter

Dette er en av Norges mest solgte sommerviner, og det er lett å forstå. Her får du skikkelig god valuta for pengene. Vinen er laget av druene Grenache, Cabernet Sauvignon og Syrah og har alt du ønsker deg når du sitter med et glass i solveggen. Den er lys, frisk og veldig velbalansert, med smak av røde bær, gule steinfrukter og urter.

Denne vinen er nydelig alene, men også passer perfekt til for eksempel en grønn salat med mango, jordbær, mynte og god olivenolje. Et supert kjøp!

Montrose rosé 2022, kr 479,90. Foto: Produsenten

Natural Selections Gysler Pinot Noir Rosé

Kr 519,90 / Varenr. 11597806 / Distrikt: Rheinhessen, Tyskland / Basisutvalget / Bag-in-box, 3 liter = kr 173,3 per liter

Pinot Noir er på fremmarsj over hele verden, og druen egner seg også ypperlig til rosévin. Alexander Gysler tar bærekraft på alvor og fremstiller vinene sine etter biodynamiske prinsipper. Denne dufter nydelig av røde bær, vårhage, nyper og grønne krydderurter. Den smaker mye det samme som den dufter. Dessuten har den Pinot Noir-druens sedvanlige forføreriske og aromatiske ettersmak.

Med sin høye syre er den en god matvin. Jeg kan anbefale den til hvit fisk fra grillen, servert med smørdampet sommerkål, ristede nøtter, brunet smør og bringebær-vinaigrette.

Chavin Rosé 2022

Kr 139,90 / Varenr. 11998101 / Distrikt: Coteaux du Pont du Gard, Rhône, Frankrike / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 182,53 per liter

Med denne vinen kan du kombinere følelsen av den franske rivieraen med god samvittighet fordi du ikke måtte knuse sparebøssen. Dette er en klassisk fransk rosé basert på druene Grenache og Syrah, som gir mye valuta for pengene. Den er attpåtil tappet på en miljøsmart PET-flaske, så der får man enda et samvittighetspoeng.

Vinen lukter og smaker som en herlig sommerdag, med bringebær, jordbær, kirsebær og nektariner gjennom hele smakskurven. Som roséviner flest kan den nytes alene, men den kan også fungere flott til en spenstig sommersalat med grillet vannmelon og grillet halloumi.

Studio by Miraval 2022

Kr 578 / Varenr. 12591006 / Distrikt: Méditerranée, Frankrike / Basisutvalget / Bag-in-box, 3 liter = 192,67 per liter

Lyst å drikke som en kjendis? Da er «Studio by Miraval» vinen for deg. Det er i dag Brad Pitt som eier Miraval, og han og Angelina Jolie giftet seg på eiendommen. Vinen har navn etter det berømte studioet på eiendommen, der både Pink Floyd og Sting har spilt inn musikk.

Men nok om kjendiseri nå, og over til det som er viktig. Vinen holder veldig høy kvalitet. Den er laget av druene Cinsault, Grenache, Rolle og Tibouren fra kystnære vinmarker. Duften av aprikos, fersken, sitron, bringebær og blomster skaper herlig sommerstemning. I munnen er vinen kremet og saftig, med smak av jordbær, rips og appelsinblomst. Avslutningen er lang og deilig.

Denne er ikke den billigste, men boksen ser fabulous ut og leverer virkelig på kvalitet. Prøv den til take away med nigiri og sashimi fra din favorittsushisjappe!

Studio by Miraval 2022, kr 578. Foto: Produsenten

Manuka Bay Marlborough Pinot Noir Rosé 2022

Kr 289,90 / Varenr. 12521406 / Distrikt: Marlborough, New Zealand / Basisutvalget / Pouch (vinpose), 1,5 liter = kr 193,27 per liter

Emballasjetypen pouch er en videreutvikling av bag-in-box, der boksen er borte og kun bagen er igjen. Dette gir bedre miljøregnskap, og det er i seg selv et argument for å kjøpe denne. Men her har du også flere andre gode grunner – både vinkvalitet og økonomi. Literprisen på denne er meget lav, og prisen tatt i betraktning får du mye for pengene.

Vinen er en typisk Pinot Noir med knuste jordbær, steinfrukter, blomster og litt grønne toner. Den kan lett nytes alene, servert kjølig som en hvitvin, eller så kan du trikse sammen en asiatisk nudelsalat med kylling, grønne asparges, hoisinsaus, sesamfrø og lime.

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2021

Kr 189,90 / Varenr. 2044001 / Distrikt: Rheingau, Tyskland / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 257,20 per liter

Vinmarkene i Rüdesheim, som er blant de mest dramatiske og vakre i verden, produserer viner i verdensklasse. De siste årene har de fokusert mer på Pinot Noir her, og Georg Breuer produserer en nydelig rosé av druen. Vinen har tiltalende lys farge og dufter av bringebær, jordbær, rips og grønne urter. I munnen er den tørre vinen saftig, frisk og fruktig, med høy smaksintensitet og god lengde.

Dette er virkelig en klassevin som både kan nytes alene og sammen med mat. Prøv grillet laks servert med tørkede tomater, grønne asparges, grønne erter, ramsløk og mintolje. Vinen anbefales på det varmeste, også fordi prisen er latterlig lav for denne strålende kvaliteten.

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2021, kr 189,90. Foto: Produsenten

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2021

Kr 209,90 / Varenr. 13015901 / Distrikt: Makedonia, Hellas / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 279,87 per liter
Også Hellas leverer smashing roséviner om dagen, og Thymiopoulos Rosé de Xinomavro er en favoritt hos meg. Den er litt krevende og passer nok ikke alle. Men er du åpen for å prøve et råskinn av en rosé, er dette vinen for deg.

Vinen dufter røde bær, tørket frukt, gule steinfrukter og blomster. Den har frisk syre og er veldig strukturert. Dette er en skikkelig kraftpakke som er best sammen med mat – og gjerne retter med mye smak.

Mitt tips er å stikke innom slakteren og plukke opp et stort stykke svinenakke. Gni det inn med dijonsennep, honning og knuste fennikelfrø, før du griller det på lav varme til kjernetemperaturen er 68 grader. La svinenakken hvile mens du lager en chimichurri-salsa. Skjær så kjøttet tynne skiver, dypp det i salsaen, og kjenn hvordan vinens rødgule frukt og forfriskende syre synger tostemt med retten.

San Francesco Costa d’Amalfi Rosato 2021

Kr 229,90 / Varenr. 14320401 / Distrikt: Costa d’Amalfi, Campania, Italia / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 306,53 per liter

Italia henger også med i den rosa kategorien, og en drue som lager riktig snertne roséviner er Aglianico. Druen hører hjemme i regionen Campania, som ligger like ved Napoli.

Denne vinen er etter mitt syn et supert kjøp. Duften er kompleks, med både epler, rips og ristede nøtter. I munnen vil du kjenne en saltaktig syre og en fasthet som gjør at vinen tåler litt mat. Smaken er intens, lang og interessant og får meg til å drømme om en variant av spagetti carbonara laget med egg, pecorino-ost, parmesan, speket svinekjake og ristet szechuanpepper. En skikkelig vinner, dette – som kanskje passer aller best for dem som er litt eventyrlystne.

Simpsons Railway Hill Rosé 2022

Kr 249 / Varenr. 11703301 / Distrikt: Kent, England / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 332 per liter

En av de få, men gledelige effektene av global oppvarming er at England har meldt seg på i det gode vinselskap. Nå lager engelske vinbønder både musserende og stille viner som tåler sammenligning med det meste. Produsenten Simpsons, som holder til i Canterbury i Kent, har levert en rosé på Pinot Noir som oser av kvalitet. Både duft og smak byr på masser av friske røde bær som bringebær og rips, samt røde epler og grønne krydderurter. Kombinert med forfriskende syre og høy konsentrasjon blir dette svært så lekkert.

Vinen minner om en grasiøs ballettdanser og fortjener følge av en passende matbit. Prøv den med en sunn grønn salat med granatepler, fersken, ferske reker og feta. Denne vinen koster jo litt, men den holder så utmerket kvalitet at hver krone kjennes riktig anvendt.

FAKTA: Vår vinekspert

Knut-Espen Misje er en av landets mest erfarne vinanmeldere og vinkelnere. Han har 11 års fartstid som NTBs vinanmelder, og han har utdannet vinkelnere og drevet restauranter i en årrekke. I dag driver han to vinbarer i Stavanger og er trener for Norsk Vinkelnerlandslag.

FAKTA: Slik lages rosévin

Rosévin lages som regel bare av blå druer, akkurat som rødvin. Fargen til blå druer sitter i skallet, mens druekjøttet nesten alltid er fargeløst. Derfor er det viktig at skallet ikke får ligge sammen med druemosten like lenge som når man lager rødvin.

Når vinen fremstilles, knuses blå druer. Saften, skallene og steinene får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer, ved lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallfargen ut. Saften siles så fra, uten pressing, før mosten gjæres på samme måte som for en hvitvin.

Innenfor EU er det forbudt å produsere rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er i prestisjeregionen Champagne, hvor rosévariantene av champagne lages nettopp på denne måten.