– Dette er aller første gang i Norge en slik utstilling viser hvordan forskjellige dyr ser ut på innsiden, forteller Randi Wenche Haugen, formidlingssjef ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Hun skryter av sine to fageksperter som har laget utstillingen «Lag på lag», som åpnet idag.

Per Gätzschmann og Guus Wellesen har jobbet iherdig med å få ferdig de syv ulike dyrene som nå er å se i 2.etasje på NTNU Vitenskapsmuseet på Kalvskinnet.

Her kan du bli bedre kjent både med jerv, rotte, spurvehauk og hønsehauk, brunrotte, gråhegre og kattugle.

Alle i ulike versjoner, utstoppet, plastinert og i utgaver kun med skjelett.

Tverrfaglig samarbeid

Planleggingen av utstillingen begynte for fullt allerede under arbeidet med»Body Worlds Vital», forteller formidlingssjefen.

– Kan vi lage en utstilling som viser plastinering og skjeletter av dyr? var spørsmålet hun stilte.

Resultatet er en utstilling som viser mange flere detaljer i dyrenes anatomi enn det som er vanlig å se på naturhistoriske museer.

Gråhegre, slik du kanskje kjenner den igjen fra turer langs Ladestien og Nidarøs elvebredder.

Per Gätzschmann er taksidermist og har jobbet med utstopping av dyr siden tidlig 80-tall.

– Det hele startet egentlig for 12 år siden da Laboratoriesenteret på St.Olavs hospital tok kontakt for å få hjelp av oss til en del ting, og i dag har vi et utstrakt samarbeid mellom våre ulike avdelinger på NTNU, forteller Per.

– Obduksjon på sykehuset og obduksjon av dyr her hos oss, går hånd i hånd, legger han til.

Hva er plastinering?

– Arbeidet er nitidig og det tar mange måneder å ferdigstille bare ett dyr, sier Per.

Image with visual paralax effect

Skjelettet av en jerv kan minne mye om menneskekroppen.

Gus nikker og peler på en ugle som er utstilt i «i tre lag».

– Det er litt morsomt å vise dyrene i ulike anatomiske variasjoner, kanskje oppdager du noe helt nytt? spør Per.

– Se bare på ugla, hvor liten den er når du ser kun skjelettet, det er da du innser hvor stor fjørdrakten er! sier Guus.

– Vanligvis ser vi utstoppede dyr, men vi ser det i en mye dypere kontekst, akkurat slik vi fikk se menneskekropper på Body Worlds, sier Randi Wenche Haugen.

Menneske og natur

Veldig mange er opptatt av dyrevelferd og glad i dyr, og har interesse for dyrenes natur.

Også ved den nye utstillingen «Lag på lag» er fagfolkene ved NTNU Vitenskapsmuseet forberedt på å møte reaksjoner fra publikum.

– Kjærlighet til dyr medfører at du også har en ekstra nysgjerrighet på dyr, og her får du se dem i sin ekte utgave, forteller Per.

Brunrottene, her i en albinoutgave, er fra laboratoriet ved Kavli-instituttet.

– Her har du dyrene akkurat slik de er i naturen, tredimensjonalt, og særlig barn viser alltid stor interesse, fortsetter han.

Som mangeårig fagekspert på utstopping av dyr vet han hvor viktig det er å fremstille dyrene på en måte som gjør dem mest mulig levende.

– Den taksidermien som jeg holder på med, den er vi kjent med i Norge, men med plastineringen som kom for 12 år siden fikk vi en helt ny måte å vise frem dyrene på.

– Med Guus enorme enorme ekspertise som skjelettkonservator blir dette en helhet som vi virkelig ser fram til å vise fram, roser Per.

Hvorfor lage en slik utstilling?

– Jo, fordi vi tror at ny kunnskap er med og skaper refleksjon og interesse for dyr og natur  – og ikke minst vårt eget forhold til dem, sier Haugen.

12.desember kl 14.00 åpner den nye utstillingen «Lag på lag» i NTNU Vitenskapsmuseet. F.v Randi Wenche Haugen (formidlingssjef), Guus Wellesen (skjellettkonservator) og Per Gätzschmann (taksidermist).

Nå gleder de seg seg til å ta imot besøkende, skoleklasser, barnehagebarn og alle som er interessert i dyr og natur.

Og til å fortelle de mange historiene om de ulike dyrene.

– Hadde ikke Vitenskapsmuseet vært en del av NTNU er det ikke sikkert at denne utstillingen hadde blitt en realitet, avslutter Haugen.

Utstillingen åpner 12.desember kl 14.00