Hovedbilde: Fra venstre : Bjørn-Hugo Hokland, Merete Klungerbo Winther, Elisabeth Røe, Cato Iversen, Børge Sandstad.

annonse

Nå haster det om du vil sikre deg billetter til de beste konsertene på Stormfestivalen

Karlsøyfestivalen holder stand og kunne i fjor feire 20 år som leverandør av kultur og idealisme. Og det blir festival i år også – til tross for koronavirusets inntog.

Men ifølge arrangørene gjør festivalen på Karlsøy i Troms som mange andre festivaler har måttet gjøre: Går digitale veier.

– Den første uka i august er det tradisjonen tro Karlsøyfestival. I motsetning til tidligere år blir det ikke kunst, konserter, seminarer, dans og fest på festivalplassen på Karlsøya. Men på internettet der du bor og der du er», heter det i pressemeldingen.

Festivalen har satt opp egen strømmeserver i Amsterdam i Nederland der de mikser innslag fra Mexico, Hellas og Irak. I Norge vil det bli konserter fra Blitz i Oslo, Svartlamon i Trondheim og Bastard i Tromsø med band som Bydyra, Roastfish & Cornbread, Dromedar, Skogens Rop og Skada Vara.

I tillegg lover arrangørene flere innslag fra selve Karsløya.

Festivalen, som er en viktig samlende faktor for de fastboende, har vært i hardt vær før. I 2018 brant Festivalens hjerte, selve Prestegården, ned til grunnen. Festivalen var likevel tilbake i 2019 og kunne da feire 20-årsjubileum:

– Temaet for årets festival er Opprør, forteller Bjørn Hugo Hokland, han er med gruppen som planlegger og holder i trådene til de forskjellige arrangementene som skal streames fra UFFA og Svartlamon. Bjørn Hugo og naboene på Svartlamon Cecilie Hagen, Øyvind Dahl, Olav Holm, Loan Hoang, Merete Klungerbo, Børge Sandstad, Marius Tande, Elisabeth Røe, og flere naboer, har den siste uka sydd sammen et innholdsrikt kulturprogram.

– Siden det ikke er mulighet til å ha hundrevis av gjester på Karlsøya i sommer, blir Karlsøyfestivalen heldigital, forteller Børge.

Fra venstre: Olav Holm, Øyvind Dahl, Cecilie Hagen.

– Festivalen arrangerer seg nesten selv, alle aktørene og sceneteknikere bor på Svartlamon, ler Cecilie.

– Det har hendt at vi har arrangert musikkfestivaler på en dags varsel, forteller Olav.

Den digitale Karlsøyfestivalen er en uke med digitale kunst- og kultur opplevelser fra tre verdensdeler på dag og kveldstid fra 4 til 10 august. På karlsøyfestivalen.no finnes lenke til steaming av festivalens arrangementer av film, seminarer, kunstprogram, og mange konserter, som sendes fra Karlsøy, Svartlamon og UFFA i Trondheim, Bastard bar i Tromsø, og Blitz i Oslo. Portland i USA, Mexico, og Iran.

Fartein Horgar kommer til UFFA

I samarbeid med bokkafeen Ivar Matlaus streames foredrag med Fartein Horgan om norsk-dansk slavehandel direkte fra UFFA onsdag 7.august. Fartein Horgar er aktuell med romanserien Vestindiakvintetten, om Norges rolle som kolonister og slaveeiere i Dansk Vestindia. Romanserien løfter fram de mørke sidene fra seilskutetiden for første gang.

Etter foredraget livestreames debatt om antifascister, som styres fra Blitz i Oslo.

Konserter på UFFA og Svartlamon

Fredag 8.august streames konserter direkte fra UFFA med bandet Kommunalt Svømmeanlegg, trubadur Jørgen Retvik, og et band som foreløpig ikke har bestemt seg for bandnavn.

– Vi er foreløpig spent på internettoppkoblingen, men sender opptak av konsertene som en plan B, sier Øyvind, han arrangerer på UFFA sammen med Olav og Cecilie.

Lørdag 9 august streames live lokal verdensmusikk med Daniels firo fra Svartlamons utescene. Skogens rop, og SOS Freedomfuture med dansegruppa Crotonicx fra Verkstedhallen.

Dokumentarfilmen Karlsøya – mellom geiter, Rock & Mohammed, vises på Svartlamons utescene. Filmen handler om unge opprørere, geitebønder, kunstnere, utopister, rockere og norske muslimer, som ville skape sin egen frie og rettferdige verden på Karlsøya.

Utendørs syverksted på Svartlamon

Torsdag 6. august inviterer Svartlamon til gratis utendørs syverksted, for å produsere munnbind og smittervernmasker.

– Med koronasitusajonen har muligheten til fredlige demonstrasjoner blitt begrenset. Syverkstedet er en åpen invitasjon til alle som ønsker å ta del i aktiv og positiv mobiliseringsaksjon i tilfelle en ny smittebølge skyller over landet. Vi har skaffet alle materialer, og klipt ferdig deler på forhånd, forteller Merete Klungerbo, som sammen med Daniella Schwarzer står for syverkstedet.

Verkstedet for barn klokka 13-15, og for voksne 15-17.

Her gjelder smittevernregler med antibac og 1 meter avstand, de som er syke må holde seg hjemme.