Dette skjer etter valget: Kan ta ukevis før ny regjering er klar

Nyheter: Om de rødgrønne vinner valget, kan det ta uker før vi får vite hvordan en ny regjering vil se ut. Men forsker avviser at det betyr kaos.

Rødgrønn trio?

Blir det en rødgrønn trio bestående av Ap, Sp og SV som tar over styringen av landet? Får Senterpartiet oppfylt sin drøm om en Ap/Sp-regjering? Eller vil Arbeiderpartiet regjere alene?

Alle muligheter ligger på bordet, og det er velgerne som avgjør. Men det betyr ikke at det er regjeringskaos på venstresiden, mener valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

– Det er helt logisk at regjeringsspørsmålet ikke er avgjort på forhånd. Hvis velgerne gir mer makt til noen partier, så må jo dette tas hensyn til i regjeringsforhandlingene. Det må være en viss fleksibilitet. Det er det samme som skjer i hvert kommunevalg, sier Tuastad til NTB.

Ren Ap-regjering?

Hvilket alternativ det blir, avhenger helt av hvor mange mandater de ulike partiene får.

– Alle tre alternativene er mulig. Men Ap vil nok helst ha en trepartiregjering, da er de sikret en større lojalitet fra de viktigste samarbeidspartiene i et regjeringsfellesskap, sier Tuastad.

Samtidig tror han alternativet om en ren Ap-regjering er undervurdert.

– Ap vil få en bra forhandlingsposisjon alene. Det skal mye til for at noen av partiene på sentrum-/venstresida feller en Ap-regjering, påpeker valgforskeren.

– Mange av konfliktsakene på venstresiden dreier seg også om ting der det er helt logisk med kompromiss, som skatt, klima, ulikhet og flyktninger, føyer han til.

Selv har han en rødgrønn trio på topp og en ren Ap-regjering på andreplass.

Forretningsministerium

Blir det regjeringsskifte, fortsetter den avtroppende regjeringen som et forretningsministerium inntil en ny regjering er på plass.
Dersom de borgerlige skulle greie å snu valgvinden og ta hjem valgseieren en tredje gang, fortsetter etter alle solemerker dagens Høyre/Venstre/KrF-regjering.

Men om en slik regjering fortsatt vil få støtte fra Frp, er et åpent spørsmål. Tuastad er imidlertid sikker i sin sak:

– De vil i realiteten få støtte fra Frp. Frp ønsker å framstå som uavhengig, med det å få ansvar for å bytte ut Solberg med Støre, vil aldri gå hjem i deres velgermasse.

Finpusse krav

Uansett kan det gå en måned eller mer før en ny bukett med statsråder trer fram på Slottsplassen.
Dersom valgresultatet tilsier en rødgrønn trepartiregjering, vil partiene, etter det NTB kjenner til, bruke uka etter valget til å finpusse sine kravlister og hvilke blanke seiere de vil ha gjennom i en ny regjeringsplattform.

I uka etterpå blir det trolig samtaler og sonderinger på partiledernivå, før de faktiske forhandlingene om plattformen begynner. Da skal også regjeringskabalen legges.

Da de borgerlige overtok regjeringskontorene etter de rødgrønne etter valget i 2013, tok det en drøy måned før daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) formelt søkte avskjed. Først over fem uker etter valget presenterte Erna Solberg sin første «blåblå» regjering.

Stortinget åpner

Regjeringsforhandlingene kan dermed være i full gang når det nye Stortinget trer sammen første gang fredag 1. oktober.

Mandag 11. oktober blir Stortinget formelt og høytidelig åpnet av kong Harald. Da holder han også trontalen, som er en presentasjon av Solberg-regjeringens planer for det kommende året.

Det er blitt normal praksis at en sittende regjering først går av etter at trontalen og forslaget til statsbudsjett er overlevert Stortinget.

13. oktober legger regjeringen fram statsbudsjettet for neste år.