Denne ølstilen passer aller best til mat

Nyheter: Ukens anbefaling: Rodebak Mikrobryggeri, Saison

Foto: Lasse Berre/Tommy Holen Helland

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av mat, drikke og restaurantbransjen støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

1,5 time fra Trondheim, på en liten plass som heter Innset, ligger det en liten gård med et lite bryggeri og en brygger ved navn Carl Otto, som etter min mening brygger den beste saisonen i Norge.

Fakta om skribenten og spalten 'Ølhunden anbefaler'.

? Tommy Holen Helland er en av Trondheims mest profilerte ølentusiaster og har i mange år vært en aktiv ølskribent på Tommys ølblogg

? Han er også en mye brukt foredragsholder innen temaet øl og har arrangert utallige prøvesmakinger.

? Helland  har også bakgrunn som redaktør i Ølportalen og var i sin tid en av grunnleggerne av nettstedet.

? Til daglig er han kjøpmann, og har siden 2015 drevet ølutsalget Gulating Byhaven i Trondheim.

? Helland har også vært medlem av dommerkomiteen i Norbrygg, han har vært leder av Bryggerifestivalen i Trondheim og finaledommer i Norbryggs juleølkonkurranse.

? Denne spalten lages uavhengig av Gulating og er underlagt redaksjonelt redaktøransvar. Helland anmelder øl både fra uavhengige utsalgssteder, Vinmonopolet og fra dagligvarehandelens sortiment. Hovedvekten av utvalget vil være fra trønderske bryggerier.

Saison var tradisjonelt et øl som ble brygget på høsten til bruk som leskedrikk til arbeiderne på markene på den belgiske landsbygda. Ølet var alkoholsvakt, rundt 3 %, slik at effektiviteten på arbeidet var på topp også etter lunsj. Ølet har i den senere tid blitt videreutviklet og holder nå som regel en alkoholprosent på rundt 5-6%.

Det ølet vi har i glasset i dag er på kun 4,7 prosent, men for å få de riktige smakene fra gjæren er en del av ølet brygget for å treffe 6% og så blir det blendet ut for å oppnå den riktige alkoholprosenten for butikksalg.

Ølet har en fruktig aroma og smak, med en fin avslutning med lette kryddertoner og en lett bitterhet. Ølet er svært leskende i sommervarmen.

Bra til mat

Saison er den ølstilen i ølverdenen som passer aller best til mat, og er et meget anvendelig øl som kan serveres som aperitiff eller alt av sjømat. Det heteste tipset er at om du skal ha et koldtbord med mange småretter bør du servere en saison – den passer godt til alle rettene.

Hva: Rodebak Mikrobryggeri, Saison

Forpakning: Glass 0,75l.

Alkoholprosent: 4,7%

Pris: 119,-

Hvor: Gulating Ølutsalg.