Hovedbilde: Thomas Ryjord, daglig leder for Trondheim Calling (Foto: Amanda Kvande Gerhardsen).

Trondheim Calling går av stabelen for tiende gang, torsdag 31. januar – lørdag 1. februar 2020. I løpet av helga kan du se 100 konserter fordelt på 10 av byens helårsscener, samt få faglig påfyll og nettverke med musikkbransjen.

– Utgangspunktet for Trondheim Calling kan på mange måter kalles et trøndersk generasjonsopprør. Tilbake i 2009 var det en ny generasjon musikere og musikkselskaper i byen, som ikke hadde noe naturlig samlingspunkt. Vi hang på BrukBar og Blæst, men det fantes ingen festivaler eller andre happenings hvor vi følte oss hjemme. Behovet for å samle unge ambisiøse musikkfolk ble utslagsgivende, sier Thomas Ryjord i en pressemelding.

Se fullstendig artistprogram her

Underveis har en rekke prosjekter sett dagens lys,  som Trondheim Calling Accelerator. Initiativet, som har fått støtte fra Gramo og Kreativt Norge, er Nord-Europas første i sitt slag.

– Vårt formål er å få frem ny musikk, også etter festivalhelga, noe som igjen legger premissene for veien videre. Små artister trenger små scener, og i og med at vi er å regne som en utpost i Europa, er det desto viktigere å bygge broer til det internasjonale markedet. Da er det viktig å ikke stå der med lua i hånda, bare fordi vi er fra lille Trøndelag, fortsetter Ryjord.

Selv om mange kamper allerede er tatt, er Ryjord klar på at Trondheim Calling fortsatt har et samfunnsoppdrag og en viktig oppgave:

– Ønsker vi en mer kjønnsbalansert musikkbransje – flere kvinner på scenen og flere kvinnelige forbilder – må vi fortsette å jobbe med rekruttering. Ønsker vi å endre premissene for kunstnerøkonomi, må vi snakke om det. Ønsker vi at Trøndelag skal kunne lage våre egne headlinere må vi legge til rette for det. Det er mange viktige kamper som gjenstår, som næringslivet og det offentlige ikke klarer å løse på egen hånd.

72 timer – 100 konserter

Konsertene på Trondheim Calling 2020 arrangeres utelukkende på allerede eksisterende helårsscener i byen: Fru Lundgreen, Olavshallen Lille Sal, Crispin Glover Record Shop, Moskus, Lokal Scene, Lokal Klubb, Tyven, Vår Frue Kirke og Byscenen.

Fakta: Trondheim Calling:

Trondheim Calling er en av Norges største musikkonferanse og Midt-Norges største musikkfestival i vinterhalvåret.

Arrangementet hadde 1 300 konferansedeltagere, over 350 artister og totalt over 7 000 publikummere i 2019. Trondheim Calling består av to deler, en musikkfestival og en musikkonferanse.

Hovedformål er å feire ny norsk musikk, vise frem artister som er på vei mot et gjennombrudd og å heve kompetansenivået innen norsk musikknæring.