– Det er med tungt hjerte at vi må meddele at dette blir siste dag med buffet, og at vi stenger dørene for godt 10.02.2020. Vi har hatt 10 flotte år i Vår Frue gate 4, og har satt pris på hvert eneste besøk. Dette var ikke planen vår, og vi er lei oss for at kontrakten ikke ble forlenget. Vi ser frem til nye muligheter i fremtiden, og håper Vida Restaurant kan åpne dørene igjen ved en senere anledning, heter det i en Facebook-melding fra dagens driftere.
Det er det vietnamesiske ekteparet Tran som i 10 år har drevet Vida Restaurant Parkkafeen i første etasje.
Lokalene har historisk sus – her startet i sin tid den aller første utgaven av Cafè Erichsen, før den flyttet til Nordre gate.
Og gården, som eies av Befalsforeningen har en lang historie. Her har det vært liv og røre blant kremmere og handelsfolk i flere århundrer, og i dag huser bygården både butikklokaler, keramikkverksted, systue, kontorer og ikke minst flere stuer og møtesaler.
Den ærverdige bakgården ble innviet for et par år siden, og der har det vært en rekke kulturarrangementer, som konserter og håndtverksmarked i regi av Befalsforeningen. Det finnes også en nyoppusset middelalderkjeller som leies ut til grupper og arrangementer.
Historisk gård
Gårdskomplekset har historie tilbake til 1681, da den brant ned. Den eldste delen av dagens bygninger er den sørlige delen av vestfløya, også kalt låven (vender ut mot St. Jørgensveita). Den ble satt opp etter en ny brann i 1785.
Eiendommen er i dag den eldste gjenstående tregården i sitt slag i Trondheim. Ifølge byantikvaren har Parkgården en antikvarisk verdi på høyde med Stiftsgården.
Det har vært uvanlig få eiere av Parkgården opp gjennom årene. Fra 1782-1802 var gården eid av Thomas Angells stiftelser. I 1802-1856 var gården eid av stiftsamtskriver Hans Moe og senere av hans enke Susanna. I 1864 kom konditor Ernst Erichsen på banen og han eide gården frem til 1914. Da overtok Trondhjems Underofficersforening gården, senere Trondheim befalsforening.
Av fremtredende byborgere som har bodd i gården kan nevnes biskop Johan Christian Schønheyder (1788-1801) og memoarforfatter Conradine Dunker (1848-1857), som rundt 1850 drev pikeskole i gården.
Ernst Erichsen drev dampsjokoladefabrikk, konditori og kafé her, før han flyttet til Nordre gate i 1914.
I 1978 flyttet Benito Nava inn med sin italienske restaurant og pizzeria. I 2009 gjenoppstod Parkkafeen, denne gang med drivere opprinnelig fra Vietnam, under navnet Vida – Parkkafeen.
Trondheim befalsforening som eier og driver gården i dag har som mål “å gi besøkende positive opplevelser”.
Dette skal oppnås ved bevisst bruk av gårdens historie, og ved å tilknytte seg leietakere som bidrar til å gjøre eiendommen til en historisk og kulturell attraksjon i Trondheim.