– Dessverre nødt til å stenge ned det meste

Nyheter: Trondheims kommunedirektør mener det meste må stenges ned for å få kontroll på koronasmitten. Trolig blir det rødt nivå på videregående skoler fra onsdag.

– Jeg vil slå fast med en gang at vi har kommet i en situasjon der vi må ta enda tydeligere grep og enda kraftigere tiltak. Vi er nå dessverre nødt til stenge ned det meste av aktivitet i Trondheim for å få kontroll med smitteutviklingen, sa kommunedirektør Morten Wolden på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Han har foreslått en rekke tiltak, mange av dem tilsvarende nivå 5B nasjonalt, og formannskapet skal senere mandag behandle saken.

I ferd med å miste kontrollen

Smittesporerne melder nå at de er i ferd med å miste kontrollen, forteller kommunedirektøren.

– Den store styrken vår gjennom hele pandemien har vært at vi har kunnet dykke ned i hvert enkelt smittetilfelle, funnet kilden og iverksatt tiltak. I dag er vi ikke der. Hvis vi ikke får kontroll nå og dette utvikler seg, kan vi få uker og måneder der vi bare skummer overflaten, slik en del andre byer og kommuner har opplevd, sier Wolden.

Blant annet vil kommunedirektøren ha et forbud mot private sammenkomster med flere enn to gjester i eget hjem.

Stenger det meste

Wolden foreslår lokale tiltak som tilsvarer nivå 5B. Det omfatter blant annet stenging av virksomheter, forbud mot arrangementer, skjenkestopp, stenging av universiteter, høyskoler og fagskoler, påbud om hjemmekontor, stans i idretts- og fritidsaktiviteter og plikt til å bruke munnbind.

Folk anbefales også å begrense sosiale kontakter til fem personer per uke utenom husstanden, arbeid og skole, og de anmodes på det sterkeste å unngå all unødvendig reiseaktivitet i regionen.

(©NTB)
[email protected]