Derfor saksøker den trønderske investoren Latvia for 600 millioner kroner

Nyheter: - Vi forventer å vinne saken, sier Bernt Østhus, advokat og og daglig leder i Staur.

Stridens kjerne er en eiendomshandel i Latvia og en avtale med den latviske staten om å utvikle et større område rundt flyplassen i Riga. Planen var å utvikle og drifte parkering, hoteller og næringsbygg. En av forutsetningene var at de lokale myndighetene skulle vedta en overordnet reguleringsplan for området, men denne planen kom aldri på bordet:

Bånd til lokal mafia

– Når vi stilte spørsmål ved ulike forhold opplevde vi blant annet at våre lokalt ansatte ble truet til å ligge unna, sier Østhus til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Han mener Latvias forretningsliv er  preget av korrupsjon og bånd til lokal mafia:

– Det vi har opplevd er medaljens bakside ved å inngå avtaler i et gjennomkorupt land. Det er blitt problematisk for oss som av prinsipp nekter å betale bestikkelser. Vi kommer aldri mer til å investere i Latvia, sier Østhus.

Søksmålet er en såkalt internasjonal voldgiftssak, og hovedpunktet er at Staur og aksjonærene ikke har fått erstatning for at verdiene deres er blitt ekspropriert. Østhus regner med å vinne saken:

Krever erstatning for tapte inntekter

– Vi og våre rådgivere opplever grunnlaget for kravet som klart. Spørsmålet er mer hvordan kravet skal beregnes. Vi har også i en tidlig fase mottatt et forlikstilbud som langt på vei dekker våre investeringer. Vi har avslått tilbudet fordi vi i tillegg krever erstatning for inntektene vi går glipp av, sier Østhus til Adresseavisen, som mener forlikstilbudet indikerer at også Latvia mener de har en sak.

Kravet er på 65 millioner euro, det vil si 601 millioner kroner med dagens valutakurs.