-Trondheim Pride har vokst veldig de siste årene, noe vi synes er viktig og et godt tegn. I tillegg er det nå i overkant av 100 frivillige som bidrar til festivalen, hvis man inkluderer de som også jobber gjennom hele året. Det er noe vi setter stor pris på. Ellers har vi årets hovedfest på Byscenen, noe som er første gangen for vår del – dette gjør også at kulturprogrammet i år er større enn tidligere.

I forbindelse med at det er 50 år siden Stonewall-opprøret i New York i 1969, er årets pridetema: historie .

– I tillegg er det første året Saepmie Pride er i Tråante/Trondheim, og vi samarbeider tett med dem under årets festival. Saepmie Pride flytter seg fra år til år, mellom ulike steder i Sápmi-området. Så at de i år har valgt å komme til Trondheim, og sørsamisk område, og at de også ønsket å gjøre det i forbindelse med Trondheim Pride synes vi er viktig og veldig fint.

Skeive stemmer fra teaterscenen

Trondheim Pride har også samarbeidet med Trøndelag teater. 7. september i Theatercafeen på Trøndelag Teater ble det for første gang i teatrets historie markering av Trondheim Pride – på teatret.

I forestillingen «På tide å bli hørt» hadde teatret fått inn historier fra publikum; historier om hvordan det er eller var å være skeiv i Trøndelag.

Til å fremføre historiene stilte huset med sine skuespillere.

– Jeg er så så stolt over at denne viktige arbeidsplassen for meg, Trøndelag Teater, nå er med Trondheim Pride og gjør dette arrangementet. Det er 50 år siden Stonewallopprørene i New York, som var starten på Pride-bevegelsen. Og de modige lesbene, transene og homsene som tok igjen mot politiet den gangen, har vi mye å takke for. I dag er mange frie, og lever stolte og gode liv. Men det er fortsatt en vei å gå for å få få full aksept og toleranse for å elske den man vil, og å kunne være den man er, sier Tor Ivar Hagen, som hadde idéen til prosjektet og er konferansier for denne forestillingen.

Forestillingen ble tidlig utsolgt. Så interessen sto det ikke på.

Mandag kveld klokken 2000 blir det skeiv teaterkviss i teaterfoajeen med Torill Tombola (Tor Ivar Hagen), og her er det bare å komme.

– Dette arrangementet er åpent for alle, så her er det lurt å være tidlig ute, legger Hagen til. Dørene åpner 1900.

For folk i alle aldre

For de godt voksne pridedeltakerne inviterer Trondheim Pride og Kulturnatt til kulturkaffe for skeive seniorer på Sosiologisk Poliklinikk fredag den 13. September 17.00 – 18.30.

En gylden anledning til å treffe likesinnede i en trivelig setting over en kopp kaffe og noe å bite i. Det blir underholdning med musikk fra Trond Wiger.

Pridefest 2019

Lørdag 14. september blir det skikkelig Pridefest på Byscenen, Boxer og Alma’s med tre forskjellige lokaler. Byscenen vil fylles med glitter, glam og discostemning. Kvelden starter med kruttsterke Silvana Imam, følges opp av dragshow fra X-dolls og Ville Renate avslutter med å spille godlåter inn i de sene nattetimer.

For deg som kanskje synes det kan bli litt for mye av det gode, med glitter og glam, kan du snike deg ned til Boxer. Her blir det hardtslående rock og punk hele kvelden.

På Alma’s inviteres du til ordentlig queersamisk fest: SlinCraze starter showet, etterfulgt av DJ-kollektivet Article 3. Kvelden avsluttes med iDJa, som garantert vil fylle dansegulvet. Det vil i følge arrangørenene bli en uforglemmelig kveld med litt rap, obligatorisk all-joik og god, gammeldags deep house.

Dørene åpner 20.00 og aldersgrensa er 20 år.

Pride House

Pride House, som holder til i Olavshallen, har ett variert program denne uken med en rekke foredrag med skeiv tematikk. Noen eksempler er: From Chechnya With Love – med Valentina Likhosjva menneskerettighetsaktivist fra Russland, Skeive og vold i nære relasjoner – med Krisztian Rozsa fra Skeiv Verden og Alene og skeiv – Forskningsrapport om enslige skeive mindreårige asylsøkere – Arrangeres av Bufdir, i samarbeid med KUN og Rosa Kompetanse.

Har du bokhylla full av skeive bøker du ikke leser lenger? Pride House har en egen bokbyttehylle hele uken under pride. Her kan du sette igjen ferdigleste bøker, og ta med en ny hjem.

Mandag er det også paradeworkshop og åpent hus. Her kan du ble kjent med nye folk og kanskje planlegge noe gøy sammen på paradeverkstedet? Trondheim Pride Parade går av staben lørdag 14.september med paradeavmarsj kl.12.30 fra Trondheim katedralskole.

Pride house (Olavshallen) er åpent 7-15 september.
Man-fre 15-21
Lør-søndag 12-20