Svensk businessguru: – Denne teknologien vil forandre verden

Nyheter: Om få år er shopping og varehandel fullstendig snudd på hodet.

Det var et av budskapene til den svenske businessguruen Kjell A. Nordstrøm da han snakket til en samlet kjøpesenterbransje på Clarion Brattøra i forrige uke.

– Bare to kilometer fra her jeg står nå finnes det et par 3d-printere. Dette er maskiner som kan skrive ut et ferdig objekt. 3d- skriverne kommer til å forandre, ikke bare handel, kjøpesentre og logistikk. Dette er en av de tingene som kommer til å forandre alt, sa Nordstrøm, som er professor på Institute of International Business (IIB) ved handelshøgskolen i Stockholm.

Printer ut en sykkel

Nordtrøm sikter til blant annet til forskningen som skjer på Institutt for produktutvikling og materialer. Ved NTNU og Sintef i Trondheim har man gått til anskaffelse av en såkalt Concept Laser M2 Cusing-maskin. Den er nå i sitt tredje virkeår, og er fortsatt en av de mest avanserte maskinene i verden.

Maskinen som bare kalles M2 av forskerne baseres på såkalt additiv tilvirkning, det vil si at det strykes ut et metallpulver rsom sp smeltes sammen med det forrige laget med den kraftig laser

– Man kan printe ut et verktøy eller liten sykkel. Så kan du sykle ut av laboratoriet 40 mimutter senere, sa Nordstrøm, som spår at den nye teknologien innen overskuelig fremtid vil føre oss inn i en ny, industriell revolusjon:

– 3d-printerne vil forandrer alt hva gjelder produksjon, logistikk og kundeopplevelser. Men teknologien vil også forandre hele verden, fordi all produksjon kommer til å flytte hjem fra lavkostland fra som f.eks Vietnam, Pakistan og Indonesia og rett inn i ditt eget hjem.

– Vår del av verden kommer antageligvis til å industrialiseres på nytt. Kina er et av de landene som kommer til å få det tøft nå denne teknologien blir utbredt, sa Nordtrøm

– Kommer først til Skandinavia

Teknologien vil først slå igjennom i de skandivaviske landene, ifølge Nordtrøm

– Vi i Skandinavia er ekstremt vennlig innstilt mot ny teknologi og nye løsninger. Det er det ikke alle land som er. Livene vi lever i Skandinavia representerer ”the future og the future” Vi elsker ny teknologi og er med på alt og tar til oss alt så fort det kommer på markedet. Nå det gjelder teknologi så har vi ikke sett noe ennå. Det vi ser nå er bare begynnelsen, sa Nordtrøm