Den siktede hadde konvertert til Islam

Nyheter: Politiet hadde fått bekymringsmeldinger om radikalisering.

Politiet sier 37-åringen som er siktet for fem drap på Kongsberg, har konvertert til islam. Senest i 2020 fikk de bekymringsmelding om mannen.

Avklare

Politiet vil foreløpig ikke slå fast at de etterforsker hendelsen som terror, men sier dette er noe de forsøker å avklare gjennom etterforskningen.

– Det er kompliserte vurderinger knyttet til motiv, og det vil ta tid før dette er avklart. Men det har vært bekymring knyttet til radikalisering tidligere, og politiet har vært i kontakt med mannen tidligere, sier politimester Ole Bredrup Sæverud.

Han sier det ikke er registrert meldinger på siktede i år. Den siste bekymringsmeldingen kom i 2020.

– Det har vært flere meldinger, men hvor mange og over hvor lang tid har jeg ikke oversikt over. Det er noen, men alle meldingene har vært fulgt opp, understreker Sæverud.

Sæverud sier siktede har forklart seg for politiet, men vil ikke gå inn på hva han har forklart.

Patruljer beskutt med piler

Under torsdagens pressekonferanse kom Sæverud med flere detaljer om selve hendelsesforløpet onsdag kveld.
Klokken 18.13 fikk politiet melding om en mann med pil og bue som skjøt mot folk. En patrulje rykket ut og kom raskt til stedet, og kort tid senere besluttet politiet væpning og sendte ytterligere tre patruljer.

Klokken 18.17 hadde det kommet flere meldinger til operasjonssentralen om hendelsen og at flere personer var truffet av piler. Hendelsen blir nå betegnet som pågående livstruende vold.

Klokken 18.18 gjorde politiet en observasjon av gjerningsmannen i nærheten av Coop Extra-butikken i Kongsberg. Patruljene ble beskutt med piler, og mistet kontakt med gjerningsmannen.

Drept i løpet av en halvtime

Sæverud sier politiet tror alle ble drept etter politiets første kontakt med siktede. Til sammen er fem drept og to såret.
– Ut fra det vi vet nå, fremstår det rimelig klart at noen, trolig alle, er drept etter politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang klokken 18.18, sier politimesteren.

Mannen ble pågrepet klokken 18.47, hvilket betyr at politiet mener alle drapene ble begått i tidsrommet mellom 18.18 og 18.47. I alt var 22 patruljer involvert i håndteringen av voldshendelsen fram til pågripelsen. Flere var på vei.

Politiet har ennå ikke full oversikt og sier de ikke blir overrasket dersom det er flere fornærmede i saken.

– Noen kan ha blitt skutt mot, for eksempel, og er på den måten også fornærmet i saken, sier Sæverud.

Spres i sosiale medier

Onsdag kveld verserte flere rykter om hvem gjerningsmannen var, noe som gjorde at politiet valgte å gå ut med detaljene om at siktede var en 37 år gammel dansk statsborger.

Det har også sirkulert flere videoer av episoden i sosiale medier. Politiet ber folk om å opptre ansvarlig og la være å spre disse.

– Vær så snill og slutt med det. Det er barn som er i sosiale medier, man har ikke kontroll på hvordan dette spres videre. Det er en oppfordring til alle sammen: Vær så snill og ikke gjør det, sier Sæverud.

Han sier det er lite respektfullt overfor dem som har vært direkte berørt i saken.

Fire kvinner og en mann

De drepte er fire kvinner og en mann. Alle var i alderen 50 til 70 år.

– Ingen av de drepte er formelt identifisert ennå, det vil ta litt tid. Men de pårørende er varslet med det forbeholdet, sier politimesteren.

Det er flere åsteder, og gjerningsmannen skal ifølge politiet ha brukt flere våpen. Politiet sier siktede blir varetektsfengslet i løpet av torsdag eller fredag. PST er også koblet på i etterforskningen av saken.

Mannen har erkjent de faktiske forhold.