– Dette er Trofast barnehage i koronaens tid, sier Charlotte.

Trofast er Kirkens Bymisjons åpne barnehage og er et tilbud på kveld og ettermiddag. Her møtes barn, storesøsken og voksne for sosialt samvær og et gratis måltid.

– Tilbud som Trofast barnehage holder nå stengt, og vi kjører ut mat-poser til familiene til barna i barnehagen. Det er en veldig spesiell følelse å kjøre ut mat til folk man bruker å dele mat med rundt et bord i barnehagen,  forteller Semhar.

Marit Borg som jobber i Kirkens Bymisjon kommer i sin private varebil og venter på tur. Hun skal kjøre ut mat til barnefamiliene i Bymisjonens Home Start-prosjekt.

– Jeg har min egen varebil, så jeg bruker den, smiler Marit.

De hjelper hverandre med å lasete fra rampa og inn i bilene.

Inne i den store hallen er det flere i full aktivitet. Det er til vanlig travelt, men nå er det blitt mye mer å gjøre.

– Det er flere matprodusenter som kommer og leverer, og flere å kjøre ut til nå på grunn av koronaviruset, sier Charlotte og går inn i hallen og henter fra grønnsakslageret.

Charlotte og Semhar lager matposer til familiene til de som vanligvis er i Trofast barnehage.

– Trofast barnehage skal også ha brød til 15 familier, vi trenger 30 brød, sier Semhar,

– Vi har med litt potetgull og cola også, sier Charlotte.

Strenge rutiner

Matsentalen er et tiltak der matprodusenter leverer helt frisk mat som ellers ville ha blitt kastet i grossistleddet på grunn av standardkrav på gode marginer i holdbarheten. Ingen privatpersoner henter her, Matsentralen er grossist og samarbeider med 40 veldedige organisasjoner i Trondheim som er de som deler ut til dem som trenger det.

– Alle gjør det vi kan for å begrense muligheten for spredning av koronaviruset, og Matsentralen har innført strenge rutiner rundt henting av varer. Kun organisasjoner som har forhåndsbestilt time kan hente mat, kun én organisasjon kan hente om gangen.

– Vi vil muligens oppleve at flere vil befinne seg i en sårbar økonomisk situasjon etter permitteringer og konkurser, sier Charlotte.

Vanligvis er det bare småbarnsfamilier som får ekstra hjelp med mat fra Matsentralen, men nå er det også endel andre.

– Flere mennesker kan trenge hjelp med mat framover. Vi i Trofast barnehage og Kirkens bymisjon er opptatt av rettferdig fordeling, sier Charlotte.

– Studenter som mister deltidsarbeidet sitt kontakter oss. De vet ikke hvordan de skal klare å fullføre utdanningen, sier Semhal.

– Mange enslige forsørgere begynner allerede å få det vanskelig nå, legger hun til.

Mer mat enn vanlig

Etter hvert som produsentene får mindre bestillinger fra butikkene, kommer mer mat inn enn vanlig:

– Det er bra når det er flere som trenger hjelp. Nå som Trofast barnehage er stengt har vi kontakt med familiene. Det er mange foreldre som bare er deltidsarbeidere, og mange som har mistet sin deltidsjobb. Det er familier som har lite fra før, og får det ennå vanskeligere nå, sier Charlotte.

Den økte arbeidsledigheten rammer bredt, men skjevt. De med lav lønn rammes hardest av tiltak mot viruset. Kvinner er mer utsatt for å miste jobben enn menn, og unge er mer utsatt enn eldre. Innvandrere er mer utsatt enn den øvrige befolkningen. Enslige forsørgere permiterte fra deltidsstillinger med lav lønn får det vanskelig med løpende utgifter, da de i utgangspunktet ikke har noen buffer å ta av.

– Det er voldsomme omveltninger for alle. Det er viktig at alle samarbeider nå, og har omsorg for hverandre, sier Charlotte.

Varebilen er lastet opp, Semhar og Charlotte vinker og haster avgårde.

PS. Trofast har to avdelinger i Trondheim: Møllenberg, som er åpen mandag og tirsdag fra 14.30 – 20.00, og Saupstad, som er åpen onsdag og torsdag fra 14.30 – 20.00.