– De som håper på en vanlig vår, blir nok skuffet

Nyheter: Vår i lufta i Elvegata og på Bakklandet i ettermiddag, men: - De som håper på en vanlig vår, blir nok skuffet, sier helseminister Bent Høie.

Regjeringen vil tirsdag offentliggjøre videreføring av koronatiltakene. – De som tror at denne våren blir som vanlig, blir nok skuffet, sier helseministeren.

– Jeg vet at mange håper de strengeste tiltakene blir opphevet, sa helseminister Bent Høie (H) på ukens første pressekonferanse om den daglige koronastatusen.

– De som håper og tror at denne våren skal bli slik den pleier, blir nok skuffet, sa han.

Blant regjeringens strenge tiltak er stenging av skoler og barnehager. Helseministeren har tidligere antydet at et portforbud er uaktuelt.

Mulig effekt av tiltakene

Antallet bekreftede smittetilfeller i Norge var mandag på 2.371 personer. Det siste døgnet har antallet bekreftede koronatilfeller dermed økt med 240.

– Det kan hende at vi ser resultatet av den store dugnaden vi alle er med på, siden antallet smittede ser ut til å ligge stabilt med om lag 200 nye tilfeller hver dag, sa Høie.

– Men vi skal ikke senke skuldrene, og vi må fortsette dugnadsjobbingen med samme styrke, oppfordrer han.

– Mer fleksibilitet

Frp-leder Siv Jensen ber regjeringen om å vurdere mer fleksibilitet i de nye koronatiltakene, og hun trekker fram blant annet hytteforbudet.

– For noen bransjer, næringer eller familier kan det være forhold som gjør at en tilpasset tilnærming ville fungere bedre, samtidig som vi ivaretar smittevern, skriver Jensen i en uttalelse til NTB.

Hun trekker fram de alvorlige konsekvensene epidemien har for folks økonomi, arbeidsplasser, samt for næringslivet.

– I prosessen med å kurere korona risikerer vi å skape en enda større sykdom for hele landet med stor arbeidsledighet og svært dårlig økonomi, skriver hun.

45 pasienter på intensiv

Tallet på koronainnleggelser nærmer seg 200, og mandag var 38 pasienter innlagt på intensivavdeling, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi må vente en økning i disse tallene, sier fagdirektør Frode Forland i FHI.

En stor andel av intensivpasientene er menn – hele 78 prosent.

Over 60.000 personer har blitt testet for koronaviruset i Norge så langt. Mandag steg dødstallet fra sju til ti.

(©NTB)