Dersom man må velge, er det hele 64 prosent som sier at de foretrekker å ha en ny kollega over 50 år med solid erfaring framfor en nyutdannet kollega under 25 år. Det viser ferske tall fra en ny Work Life-undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av ManpowerGroup.
Stiller krav til seniorer
Det er bred enighet om at seniorer er en viktig ressurs på arbeidsplassen. Ni av ti setter pris på eldre kolleger og deres erfaring. Samtidig mener nesten like mange at unge på vei inn i arbeidslivet kan tilføre nye perspektiv som skaper vekst.
– Seniorer er en viktig ressurs med mye kompetanse, og arbeidsgivere må legge til rette og åpne opp for større fleksibilitet for å utnytte kompetansen best mulig. En stor utfordring for arbeidsgivere i dag er at mange generasjoner med ulike behov skal jobbe side om side, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.
Undersøkelsen viser at 94 prosent av de spurte mener at man må følge med på utviklingen i egen bransje, uansett alder. Det er også en bred enighet om at man bør stille krav til ansatte som snart vil gå av med pensjon. 78 prosent er uenige i påstanden ”Vi kan ikke stille krav til arbeidstakere som er på vei mot pensjonisttilværelsen”.
– Faglig påfyll er avgjørende. Det er viktig at også eldre arbeidstakere holder seg faglig oppdatert. Arbeidsgiveren må ha ambisjoner på vegne av seniorene, sier Brath.
Dårlig arbeidsmoral?
Blant dem over 50 år mener seks av ti at unge arbeidstakere på vei inn i arbeidslivet stiller for store krav. Dette er en oppfatning som er mer utbredt blant dem som jobber i privat sektor enn blant dem som arbeider i det offentlige. 36 prosent av de spurte mener at de yngre har dårlig arbeidsmoral.
– Unge arbeidstakere i dag er svært ambisiøse og har sterkt fokus på karrieremuligheter og kompetanseutvikling. Jo yngre arbeidstakerne er, desto viktigere er disse kriteriene. I dag er de færreste så lenge i samme jobb at de rekker å få gullklokka. Ledere må lære den nye generasjonen å kjenne og legge til rette for både faglig og personlig utvikling, sier Brath.
PS. Resultatene er hentet fra en Work Life-undersøkelsen som Manpower har gjennomført blant 1000 personer i befolkningen i mars 2015 i samarbeid med Opinion. Gjennom Work Life-undersøkelser ønsker ManpowerGroup å se på ulike sider ved arbeidslivet. Denne gang var det ønsket å belyse folks syn på alder og karrieretopp.