Datatilsynet: IB-linjene må fastsette karakterene på nytt

Nyheter: Datatilsynet griper inn i konflikten på IB-linjene og ber om at karakterene settes på nytt. – Årets IB-karakterer er ukorrekte, slår tilsynet fast.

annonse

Nå haster det om du vil sikre deg billetter til de beste konsertene på Stormfestivalen

Flere av elevene på de videregående skolene som tilbyr International Baccalaureate (IB), har gått ned i karakterer. Bakgrunnen er at International Baccalaureate Organization (IBO), stiftelsen bak IB-systemet, endret karakterfastsettelsen i år på grunn av pandemien.

Eksamen veier tungt

– Elevene blir langt på vei satt i bås på bakgrunn av skolens historiske resultater, selv om alle elever er forskjellige. Samtidig kan karaktersettingen ha svært stor innvirkning på den enkeltes videre studier, karriere og liv. Dette er ikke rettferdig overfor elevene som har jobbet hardt og som nå ikke kommer inn på studiene de ønsket seg til, sier seksjonssjef Tobias Judin i internasjonal seksjon i Datatilsynet.

Vanligvis utgjør eksamen rundt 80 prosent av IB-elevenes endelige karakterer, men siden eksamen ble avlyst på grunn av korona, brukte IBO et automatisk system til å fastsette karakterene. Systemet brukte historiske data om tidligere elever ved samme skole i utregningen.

Kort frist

Datatilsynet har nå varslet IBO om at de vil bli pålagt å fastsette karakterene på nytt.

– Vi mener IBO har behandlet personopplysninger på en urettferdig måte, og at årets IB-karakterer er ukorrekte, skriver Datatilsynet.

I et forhåndsvarsel har tilsynet gitt IBO svarfrist til 14. august.

– Vi vil komme med et endelig vedtak i saken først etter at vi har vurdert IBOs eventuelle kommentarer til varselet, opplyser tilsynet.

(©NTB)